Η διαδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου (18-19/7)

18-19 Ιουλίου – Διήμερη πεζοπορία: Σούγια – Δώματα – Αγία Ρουμέλη

Άφιξη στη Σούγια Παρασκευή βράδυ (διανυκτέρευση στη Σούγια) ή Σάββατο πολύ πρωί με ΙΧ. Όποιος έχει διαθέσιμη θέση στο αυτοκίνητό του, ή όποιος δεν έχει μέσο μεταφοράς ενημερώνει τον αρχηγό. Προσοχή στον εξοπλισμό και στην ποσότητα νερού.

Σάββατο: Αναχώρηση πεζοπορίας 7:00 από Σουγια.

Το παράκτιο μονοπάτι που συνδέει την Σούγια με την Αγία Ρουμέλη είναι ένα από τα πιο δύσκολα, αλλά και όμορφα τμήματα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη. Το μονοπάτι ξεκινά από την αρχαία Συία (Σούγια) και φτάνει στον Άγιο Αντώνιο στο Χαρέι μετά από μια καταπληκτική και κουραστική πορεία με θέα στη θάλασσα.

Το ευδιάκριτο μονοπάτι διασχίζει τοπία με ψηλή και χαμηλή βλάστηση. Μετά από ανηφορική πορεία φθάνουμε στη θέση της αρχαίας Ποικιλασού και το φρούριο Βουκελάσι. Από εδώ αξίζει να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και να επισκεφθούμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Επιστρέφουμε και συνεχίζουμε το ταξίδι μας κατά μήκος του Ε4, κατεβαίνουμε στην κοίτη του φαραγγιού της Τρυπητής και φτάνουμε στην παραλία της Τρυπητής, στην έξοδο του στη θάλασσα (Διάλειμμα πεζοπορίας για μεσημέρι. Συνεχίζουμε να περπατάμε το απόγευμα).

Από εκεί ακολουθούμε το παραλιακό μονοπάτι, περνάμε από την παραλία Σεντόνι και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε, προσέχοντας να μην χάσουμε το μονοπάτι. Η διαδρομή μας φτάνει στη μια μαγευτική πευκόφυτη παραλία Δώματα στην έξοδο του άγριου φαραγγιού του Κλάδου.

Στην παραλία Δώματα θα διανυκτερεύσουμε.

Κυριακή: Από τα Δώματα ξεκινάει ένα από τα δυσκολότερα τμήματα του Ε4 στην Κρήτη (κι από τα πιο όμορφα), η οποία καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη μετά από 5 ώρες. Το μονοπάτι ξεκινά ανηφορικά μέσα από πεύκα και στην άκρη του γκρεμού. Φτάνουμε σε υψόμετρο 550 μέτρων πριν αρχίσουμε να κατεβαίνουμε απότομα μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρουμέλης που είναι χτισμένη στην έξοδο του διάσημου φαραγγιού της Σαμαριάς.

Κυριακή απόγευμα: επιστροφή στην Σούγια από Αγία Ρουμέλη με πλοίο της γραμμής

Αναχώρηση από τη Σούγια κατά βούληση.

Πηγή: Μονοπάτι Ε4 Σούγια – Αγία Ρουμέλη
Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

Β.Δ.: 3, Ω.Π.: 7 & 5

Αρχηγός: Μανωλεσάκης Κωστής, Τηλ.: 6976402902