ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνές ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο

megaleksandroΕιδική εκδήλωση, με θέμα την προσωπικότητα και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο TV5 MONDE και την ΕΡΤ Α.Ε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 13.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΓΓΕΕ (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Τ.Κ. 101 63, Καλλιθέα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής Secrets d’ Histoire του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή του France 2 και της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία παρείχε αρχειακό υλικό, τεχνική υποστήριξη και υποτιτλισμό στα ελληνικά, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνάψει με τον τηλεοπτικό σταθμό TV5 Monde, με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εκπομπή προβλήθηκε στη Γαλλία στις 30 Αυγούστου 2016 από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και συγκέντρωσε θεαματικότητα 6 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Η προβολή στη ΓΓΕΕ αποτελεί avant-premiere της μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από το TV5 MONDE, το τηλεοπτικό δίκτυο που λειτουργεί ως το ανοιχτό παράθυρο της γαλλοφωνίας στον κόσμο, στις 24 Οκτωβρίου 2016.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκθέτοντας τις απόψεις Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχαιολόγων, με τη χρήση αρχειακού υλικού αλλά και εντυπωσιακών γυρισμάτων σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και σε μουσεία. Ο παρουσιαστής St?phane Bern διερευνά τη ζωή και τη δράση του Έλληνα στρατηλάτη επιχειρώντας να φωτίσει σημαντικά ερωτήματα όπως τα γεγονότα που σχετίζονται με τον βίαιο θάνατό του ή τον τόπο ταφής του.

Τουριστικό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα από το TV5 MONDE και το France 5, με την υποστήριξη της ΕΡΤ και της ΓΓΕΕ

Τουριστικό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, που γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Echapp?es Belles» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 5, θα προβληθεί στην αίθουσα συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στη μία το μεσημέρι.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 4 Ιουνίου από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ενώ στις 26 Οκτωβρίου θα προβληθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το TV5 MONDE.

Τα γυρίσματα έγιναν με τη στήριξη της ΓΓΕΕ και της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνάψει με τον τηλεοπτικό σταθμό TV5 Monde. H περιήγηση ξεκινάει από την Ύδρα και στη συνέχεια ο παρουσιαστής μεταφέρεται στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- «η νεανική ενέργεια της πόλης κατακτά εκ νέου τις συνοικίες και τις παραδόσεις, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής ατμόσφαιρας».

Πλάνα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, αλλά και σύγχρονα ορόσημα της πόλης, συναντήσεις με δημιουργικούς κατοίκους της, extreme sports και εντυπωσιακά πλάνα στη διώρυγα της Κορίνθου, ήθη και έθιμα του Πάσχα, επίσκεψη στο κάστρο της Μονεμβάσιας, συνομιλίες με Γάλλους που έχουν επιλέξει να μένουν στην Ελλάδα, ελληνική γαστρονομία και προβολή των ελληνικών γεωργικών προϊόντων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το σύνολο του επεισοδίου που είναι αφιερωμένο στη χώρα μας.