ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Διεθνές συνέδριο – εργαστήριο με θέμα τις Ικέτιδες του Ευριπίδη στις Αρχάνες

Η ομάδα THEATRA II, στο πλαίσιο του ερευνητικού της έργου αναφορικά με τους χώρους του αρχαίου δράματος και τη σύγχρονη σκηνή, οργανώνει ένα συνέδριο ­‐ εργαστήριο με θέμα τις Ικέτιδες του Ευριπίδη στις Αρχάνες, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στόχος του συνεδρίου είναι η αλληλεπίδραση της έρευνας τριών πεδίων:

  • Ανάλυση του έργου,
  • Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία,
  • Χωροθέτηση του αρχαίου δράματος.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία της συνάντησης θεωρητικών επιστημόνων με τους καλλιτέχνες του θεάτρου, έτσι ώστε να διερευνηθεί η έννοια του χώρου και η σχέση του με το αρχαίο κείμενο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να
παρακολουθούν το πρωί θεωρητικές συναντήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την αρχαία τραγωδία, με έμφαση στην ανάλυση των εννοιών του έργου, της δραματουργίας του και κυρίως της χωροθέτησής του. Το απόγευμα, θα εκτελούνται πειραματισμοί και δοκιμές στο υπαίθριο θέατρο στο Φουρνί με προτάσεις για τη χωροθέτηση αποσπασμάτων του έργου σε σχέση με την παρουσία του χορού και της κίνησής του, ενόψει της παρουσίασης στο κοινό των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κυρία Μαρία Τσακονίτη στο 6938 767 241 ή με την κυρία Μιράντα Σκουλάτου στο 6947 234 164.

Το THEATRA είναι μια ερευνητική ομάδα που ξεκίνησε από το εργαστήριο ερευνών EnsadLab της Εθνικής Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών (ENSAD) στο Παρίσι.

Το THEATRA II είναι μία ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται απο καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές και ερασιτέχνες προερχόμενους απο καλλιτεχνικούς και φιλολογικούς κλάδους, και οργανώνει τις δραστηριότητες του υπο μορφή σεμιναρίων και διαλέξεων στο Παρίσι.

Ανοίγει το διάλογο ανάμεσα στην ανάλυση του θεατρικού κειμένου και τα στοιχεία που ορίζουν τον σκηνικό χώρο για να συνεχίσει την έρευνα πάνω στη χωροθέτηση του, τόσο σε ανοιχτό όσο και σε κλειστό θέατρο.

Προτείνονται παρουσιάσεις/παραστάσεις σε δημαρχεία και σε σχολεία. Κάθε καλοκαίρι η ερευνητική ομάδα οργανώνει ένα συνέδριο – εργαστήριο σε ανοιχτό θέατρο στην Ελλάδα.

Πέρυσι το συνέδριο – εργαστήριο έλαβε χώρα στις Αρχάνες από τις 3 εως τις 8 Ιουλίου.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της σε μία παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο δημαρχείο του δεκάτου διαμερίσματος στο Παρίσι μπροστά σε ένα κοινό 150 θεατών. Φέτος το συνέδριο – εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί και πάλι στις Αρχάνες και θα έχει ως αντικείμενο εργασίας τις Ικέτιδες του Ευριπίδη.

Οι διαλέξεις και συνεδριάσεις θα πραγµατοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων

του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες, στα ελληνικά και στα γαλλικά µε ελληνική µετάφραση. Οι πειραµατισµοί θα πραγµατοποιούνται στο κτιστό θέατρο στο Φουρνί.