ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

5ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στο Ρέθυμνο

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιο-αφηγήσεις για τον κόσμο της εργασίας: Ρήξεις, καμπές, τροχιές», το οποίο θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο στις 13-15 Μαΐου 2022.

H ιστορία της εργασίας με βάση τις προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων σημάδεψε το διεθνές κίνημα της προφορικής ιστορίας από τη δεκαετία του 1970, με έμφαση ιδίως στην ανάδειξη των φωνών εργαζομένων της βιομηχανικής εποχής. Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 όμως η μετάβαση στη μεταβιομηχανική εποχή ανέτρεψε συθέμελα μέσα σε μια γενιά την εμπειρία της εργασίας και τον ορίζοντα προσδοκιών του μελλοντικού εργασιακού βίου. Το κλείσιμο ή η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αποειδίκευση, οι μαζικές απολύσεις και η γενικευμένη επισφάλεια επηρέασαν βασικές πτυχές της ζωής των εργαζόμενων αντρών και γυναικών, αν και όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο. H πανδημία COVID-19 επέδρασε σαν καταλύτης σε εξελίξεις προηγούμενων δεκαετιών, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που νοηματοδοτείται η εργασία.

Στις 13 με 15 Μαΐου 2022 πενήντα ερευνητές προφορικής ιστορίας από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, από την Αγγλία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Παλαιστίνη, την Ιταλία, τη Δανία και την Ινδία θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο για να μελετήσουν και να συζητήσουν τα παραπάνω θέματα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί επίσης η νέα θεματική πύλη «Προφορική Ιστορία και Βιογραφική Προσέγγιση» της ερευνητικής υποδομής για τα κοινωνικά δεδομένα So.Da.Net, μια πλατφόρμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη ορατότητα και προσβασιμότητα των ερευνών Προφορικής Ιστορίας.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου του Kent Tim Strangleman, ειδικευμένος σε ζητήματα αποβιομηχάνισης και συγγραφέας του βιβλίου “Voices of Guinness. An Oral History of the Park Royal Brewery” (2019). Ο τίτλος της ομιλίας του είναι Listening to working life narratives: revealing the loss, attachment and meaning in work.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί δια ζώσης με ανακοινώσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Πότε: 13-15 Μαΐου 2022
Που: Το συνέδριο διεξάγεται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτηςστην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, 5 χμ. από το κέντρο της πόλης. Οι ομιλίες θα μεταδίδονται μέσω live-streaming μέσω αυτού του συνδέσμου
Πρόγραμμα: Διαθέσιμο εδώ
Περιλήψεις
: Διαθέσιμες εδώ