ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνές συνέδριο με θέμα την «Δημόσια Αρχαιολογία» στο Ρέθυμνο

Το πρώτο συνέδριο για τη Δημόσια Αρχαιολογία πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο 12-14 Μαΐου.

poster-public-archaeology-lowΤο συνέδριο εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα INNOVARCH (Innovating Training Aims for Public Archaeology) το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και υλοποιείται από τέσσερα ιδρύματα, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο Carl Linnaeus της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας για τη Δημόσια Αρχαιολογία.

Δημόσια Αρχαιολογία είναι ο δίαυλος της επιστημονικής παραγωγής στη δημόσια σφαίρα. Κύρια αποστολή της είναι να κάνει την Αρχαιολογία γνωστή και προσιτή σε αυτή, λειτουργώντας ως διαμεσολαβήτρια. Ως ερευνητικό αντικείμενο, η Δημόσια Αρχαιολογία ανιχνεύει τη σχέση και την αλληλεπίδραση της Αρχαιολογίας και της Πολιτισμικής Κληρονομιάς με το μεγάλο κοινό.

Το συνέδριο διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες και φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων που εργάζονται για την οργανική σύνδεση της αρχαιολογίας με την κοινωνία και την ανάπτυξη. Γιατί τα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα είναι μεν υπόθεση της κοινότητας των επιστημόνων, όμως, δεν είναι μόνο οι επιστήμονες που έχουν ενδιαφέρον, λόγο και δικαίωμα να ασχολούνται με τα “αρχαία”.

Είναι και όλοι οι πολίτες που με το δικό τους τρόπο συμμετέχουν, βοηθούν, υπερασπίζονται την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς. Η πρωτοτυπία του συνεδρίου συνίσταται στο γεγονός ότι η συζήτηση για την “προίκα” του αρχαιολογικού παρελθόντος που γίνεται χρόνια τώρα στην κοινωνία περνάει τις θύρες του Ελληνικού Πανεπιστημίου ως αντικείμενο έρευνας και ακαδημαϊκής επεξεργασίας. Διοργανώτρια του συνεδρίου είναι η Νένα Γαλανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνη της σειράς Δημόσια Αρχαιολογία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ελλάδα