ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στα Χανιά

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 29 Απριλίου στο Επιμελητήριο Χανίων, η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με επίκεντρο την περιφερειακή Ανάπτυξη και Καινοτομία.

Επιπλέον των θεσμικών εκπροσώπων της Επιχειρηματικότητας της χώρας, προσκλήθηκαν και τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής της Πολιτικής, Οικονομικής, Αυτοδιοικητικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας της Κρήτης, όπως ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Χανίων, κ. Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά κ.κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γιάννης Μαλανδράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τμ. Δυτικής Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Παντελής Πετσετάκης, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΧ, κ. Γιάννης Παυλάκης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δώρα Κυριακάκη, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Χανίων, κ. Τάσος Αλόγλου, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ., κ. Σέβη Βολουδάκη ο εκπρόσωπος της πρώην Υπουργού και υποψήφιας βουλευτού Χανίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Χάρης Παπαδάκης. Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γιώργο Γιακουμάκη και Εμμανουήλ Ψαρουδάκη, Πρόεδρο και Α΄ Αντιπρόεδρο αντίστοιχα. 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μασούτης, στην κεντρική του εισήγησή κατά τη συνεδρίαση, όπως και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, υπογράμμισε ως κρίσιμο ζητούμενο για την Επιχειρηματικότητα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, του θετικού κλίματος της Οικονομίας και της σταθερότητας της χώρας. Παρά τα προβλήματα του ενεργειακού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις της πολιτείας, όπως:

– Η περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών προαγωγής της επιχειρηματικότητας.

– Η ενίσχυση των ΜμΕ μέσω ΕΣΠΑ.

– Η αξιοποίηση των €27 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης για βασικά έργα υποδομών.

– Η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου στο gov.gr.

– Η απλούστευση διαδικασιών που χαρακτηρίζονται από έντονη γραφειοκρατία, όπως η μεταβίβαση ακινήτων, με εφαρμογές όπως ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων.

– Η ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα περισσότερα βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης.

– Η αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.

– Η μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ευχαρίστησε την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σχετικά με την τιμητική επιλογή των Χανίων για τη διευρυμένη συνεδρίασή της σε μια κρίσιμη καμπή της Οικονομίας της χώρας και της Κρήτης, πριν τις εθνικές εκλογές. Στη δική του εισήγηση ανέλυσε στους επικεφαλής της Επιχειρηματικότητας από όλη τη χώρα τις Αναπτυξιακές προκλήσεις στην περιφέρεια Κρήτης. Παρουσίασε τα πρώτα εξαιρετικά στοιχεία του διεθνώς καταξιωμένου Τουριστικού κλάδου του νησιού για το 2023, καθώς υπολογίζεται αύξηση αφίξεων αεροσκαφών κατά 8,8% και 16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα. Παράλληλα, ο δεύτερος «πυλώνας» της Οικονομίας της Κρήτης, ο Εξαγωγικός τομέας, το 2022 πέτυχε να εισπράξει το εντυπωσιακό ποσό των 682 εκ. ευρώ για 418.820 τόνους, έναντι των 615 εκ. ευρώ και τους 415.536 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης, στην παρέμβαση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, στην Κρήτη, βασιζόμενοι στις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού μας μπορούμε να αισιοδοξούμε και για τη φετινή σεζόν, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν για τα οποία οφείλουν τα συλλογικά όργανα της επιχειρηματικότητας να συνεργαστούν, για την διεκδίκηση λύσεων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστουςτων επιχειρήσεων, στη μείωση της επιχειρηματικής ρευστότητας για πολλούς, αλλά και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τις επιχειρήσεις της Κρήτης. Ανέφερε επίσης ότι μέσα από εντατική προσπάθεια και συνεργασία το ελληνικό επιχειρείν αλλάζει επίπεδο, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα του και τις επιδόσεις του στην εξωστρέφεια, κάτι που σήμερα, περισσότερο από ότι ποτέ πριν, έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία.