ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Διημερίδα για τους υδρογονάνθρακες διοργανώνουν Περιφέρεια Κρήτης και ΤΕΕ/TAK , ΤΕΕ/ΤΔΚ

Ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς, χαρακτηρίζεται η διημερίδα με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που διοργανώνον την Παρασκευή 25 Μαΐου και το Σάββατο 26, η Περιφέρεια Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης), σε Ηράκλειο και Χανιά, αντίστοιχα. Η διημερίδα είναι συνέχεια άλλης παγκρήτιας συνάντησης για τους υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ στο Ηράκλειο με ομιλητή τον ερευνητή-καθηγητή Αντώνη Φώσκολο ο οποίος ανακοίνωσε βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει ότι στο Λιβυκό Πέλαγος «κρύβονται» 3,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στην διημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στο Ηράκλειο και το Σάββατο στα Χανιά θα μετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν προσκληθεί το ΥΠΕΚΑ και η κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές, «καθώς η χώρα μας μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των υδρογονανθράκων, με αφετηρία τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ Ισραήλ –Κύπρου- Λιβάνου και τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει στον ελλαδικό χώρο.»

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές – πρόσθεσε-για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και άρα της Κρήτη και μέσα στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε την ημερίδα με το ΤΕΕ, φιλοδοξώντας να συμβάλουμε και εμείς στο μέτρο του δυνατού στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ψύχραιμης αντιμετώπισης και όχι υπό το κράτος του πανικού, που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει επίσης να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας, διότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και των διεθνών σχέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει επίσης ένα πολύ σημαντικό όφελος –πέρα από το παγκόσμιο κάδρο στο οποίο μπαίνει- καθώς αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη εφόσον υπάρξουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μιας και προβλέπεται σύμφωνα με το νέο νόμο απευθείας πρόσοδος στην περιφέρεια όπου διενεργούνται έρευνες και εξόρυξη.

Όπως επεσήμανε με δηλώσεις του ο κ. Καλογερής, εντός των ημερών ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των οκτώ εταιριών, οι οποίες έχουν καταθέσει προσφορά για την έρευνα στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη.

Από την πλευρά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης, αφού αναφέρθηκε στην επιστημονική ευθύνη του φορέα που εκπροσωπεί, επεσήμανε: «Στόχος και σκοπός είναι να βγουν τα πάντα στο φως να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Κρήτης μέσα από συγκεκριμένα επιστημονικά πορίσματα και στοιχεία που υπάρχουν, για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Λιβυκό πέλαγος στο νησί μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη σημασία, στις ημέρες της κρίσης που ζει η Ελλάδα και η οποία διαπερνά οριζόντια και κάθετα τους πολίτες.»

Ο κ. Ινιωτάκης αναφέρθηκε παράλληλα στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων και της αξιοποίησης του επιστημονικού, ερευνητικού και τεχνολογικού προσωπικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εφόσον περάσουμε στο επόμενο στάδιο.

«Θ’ αξιοποιηθούν οι δεκάδες, εκατοντάδες Έλληνες επιστήμονες, θα αξιοποιηθούν οι ελληνικές εταιρίες και γενικότερα θα υπάρξει μια επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Άρα θα πρέπει να τολμήσει η Ελληνική πολιτεία να προχωρήσει άμεσα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελληνική πολιτεία: Με την παρούσα κρίση δεν χωρούν άλλες αναβολές», κατέληξε.

Στη διάρκεια της διημερίδας που θα γίνει την Παρασκευή στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, διακεκριμένοι καθηγητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα μέσα από συγκεκριμένες έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.