ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο στο Ηράκλειο αφερωμένο στο έργο του συγγραφέα & σκηνοθέτη Μένιου Καραγιάννη

simeia-eisodou-meniou-karagianni

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 στις 20.00 η “ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΣΕΩΝ” σας προσκαλεί στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μένιου Καραγιάννη “Σημεία Εισόδου” (εκδ. μέλινο, 2012) από την κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης Γιάννα Αλεξάκη (οδός Γκάλι 8, πάροδο της Χρυσοστόμου στο ύψος του “Γκλόρια”, Ηράκλειο).

Θα επακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και μουσική βραδιά με τους Κώστα Τρικάλη και Γιώργο Αδαμίδη με ρεμπέτικα της πρώιμης περιόδου.

Ο δημοσιογράφος της υψηλής τηλεθέασης, η απατημένη σύζυγος, ο ξοφλημένος διαφημιστής, η ανορεκτική κόρη, ο πολιτικός της διαφθοράς, η αμφίθυμη ερωμένη, ο συνεσταλμένος γιος, η καταδικασμένη στη λήθη γριά – όλοι τους παγιδευμένοι στο ατομικό τους κέλυφος αποζητούν διέξοδο, σημεία εισόδου στη ζωή που δικαιούνται. Πρόκειται για ένα ταξίδι προσωπικής ενδοσκόπησης και ταυτόχρονα μια διαδρομή στο λαβύρινθο της δημοσιογραφικής και πολιτικής διαπλοκής. Με γλώσσα άλλοτε λυρική κι άλλοτε αιχμηρή, η ιστορία εξελίσσεται με νεύρο και κορυφώνεται με το ανελέητο παιχνίδι του ανταγωνισμού που οδηγεί σε θανατηφόρες συγκρούσεις. Ωστόσο, κάθε απώλεια δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ένα τέλος· αντίθετα, κρύβει μέσα της μια αφετηρία. Όταν οι όροι αντιστρέφονται και ο θύτης μεταμορφώνεται σε θύμα, γεννιέται μια ευκαιρία. Εκεί, στη μετάβαση και το οδυνηρό κενό βρίσκονται τα σημεία εισόδου.

Το μυθιστόρημα του Μένιου Καραγιάννη “Σημεία Εισόδου” είναι μια διεισδυτική ματιά στην κοινωνία του σήμερα. Το στακάτο ύφος, η ακρίβεια σε λέξεις, νοήματα και εικόνες, η δομή και η ιδιαίτερη θερμοκρασία της φωνής του αφηγητή, είναι μερικά από τα στοιχεία που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Διασχίζοντας το λαβύρινθο της εξουσίας και της διαπλοκής, το βιβλίο εισχωρεί στις σκοτεινές κάμαρες του ανθρώπινου ψυχισμού και τολμά να συγκρουστεί με όσα θεωρούνται δεδομένα και ιερά. Πρόκειται για ένα ταξίδι αποκαλυπτικό, ενίοτε προκλητικό, αλλά συνάμα λυτρωτικό. Σε μια περίοδο που όλοι αναζητούμε διαφυγή από την δύσκολη καθημερινότητα, ένα σημείο εξόδου από τη ζοφερή πραγματικότητα, το βιβλίο επιδιώκει την αναζήτηση του σημείου εισόδου προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στις 17.00, η “ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΣΕΩΝ” διοργανώνει πρώτη προβολή στην Κρήτη του νέου ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη για την θνητότητα “deadline”, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πού συγκλίνουν οι απόψεις ενός αστροφυσικού κι ενός νεκροθάφτη; Εφόσον είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας, πώς θα σταθούμε απέναντι στο άγνωστο και πώς θα απαλύνουμε το φόβο του θανάτου; Μέσα από εμπειρίες ανθρώπων και απόψεις επιστημόνων, η ταινία αναζητά τη σχέση που μας καθιστά ελεύθερους και υπεύθυνους απέναντι στο μυστήριο που μας περιβάλλει. Στην κάμερα μιλά ένα σύνολο από ετερόκλητα μέλη: μια θεολόγος, μια δασκάλα θεατρικής αγωγής, ένας αστροφυσικός, ένας νεκροθάφτης, ένας άνθρωπος που επανήλθε από κώμα, ένας φιλόσοφος – στοχαστής, ένας εναλλακτικός θεραπευτής, ένας ψυχαναλυτής, μια χήρα και δυο ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές δίνουν ο καθένας μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στο ζήτημα του θανάτου. Ανατρέχουν σε προσωπικές τους εμπειρίες, στους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, στην κβαντική φυσική, στον Χριστιανισμό και στο χιούμορ, συνθέτοντας έτσι ένα μωσαϊκό από αξιομνημόνευτες κουβέντες, που μας προβληματίζει και εν συνεχεία μας κάνει να νιώθουμε πιο ελαφρείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είναι γεμάτη από πολύ ατμοσφαιρικά locations, τόσο από το κέντρο της Αθήνας, όσο και από ορεινά και παραθαλάσσια μέρη, γεγονός που σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωτογραφία, δίνουν ένα υψηλής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, την παράσταση κλέβουν τα λεγόμενα όλων αυτών των ανθρώπων, που μιλούν για τον θάνατο δίνοντας μαθήματα ζωής.

Μ Καραγιάννης

Ο Μένιος Καραγιάννης γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Στα δεκαεφτά του έφυγε από την Ελλάδα και έζησε στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στη Σουηδία. Σπούδασε κινηματογράφο στη Στοκχόλμη, όπου και εργάστηκε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας. Ύστερα από είκοσι χρόνια περιπλανήσεων επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεχίζει να γράφει, να πλάθει ιστορίες, να συνθέτει εικόνες, άλλοτε ως σκηνοθέτης άλλοτε ως συγγραφέας. Έχει δουλέψει με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια τριλογία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, όπου περιγράφονται τρεις ιδιαίτερες προσωπικότητες. Πρώτη ταινία είναι το “Σκάπετα”, δεύτερη το “ΑΡΙΚΑ. Α.” και τρίτη το “Lowland”, με επίσημες συμμετοχές στα δυο τελευταία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τα ντοκιμαντέρ: “33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη” (2016) και “deadline” (2017).

Θ’ ακολουθήσει τρίωρο σεμινάριο για το θέμα του θανάτου με τον σκηνοθέτη από την Αθήνα και την ψυχολόγο Τερέζα Βαλαβάνη.

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κρατήσεις στο 6977479717 με γραπτό μήνυμα.