ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Δωρεάν δημιουργικό εργαστήρι θεατρικής αγωγής για παιδιά Δημοτικού

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει και αυτή τη χρονιά Δημιουργικό Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής για παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Τι είναι όμως το δημιουργικό εργαστήρι θεατρικής αγωγής;

Είναι το δημιουργικό θεατρικό παιχνίδι που γίνεται σε μια ομάδα παιδιών, με στόχο την κίνηση, την έκφραση, αλλά και την προσωπική ευχαρίστησή τους, συμβάλλοντας συγχρόνως στην κοινωνική παιδεία των παιδιών.

Τα θεατρικά προγράμματα μπορούν να ενδυναμώσουν τα παιδιά που παίρνουν μέρος σ’ αυτά, σε ένα παιχνίδι ρόλων και αλήθειας, να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τη θέση του «άλλου» και να τους ευαισθητοποιήσουν κοινωνικά, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά δεν αγγίζουν απλώς ένα ζήτημα, αλλά το βιώνουν. Το θέατρο ανάγεται έτσι σε ένα δυνατό ερέθισμα για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση.

Στόχος του εργαστηρίου είναι, μέσω της θεατρικής αγωγής και της δημιουργικής έκφρασης/φαντασίας, να καλλιεργηθούν στα παιδιά ικανότητες/δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και κριτικής σκέψης.

Με πιο απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Δημιουργικό Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής είναι το μέσον που:

  • βοηθά στη δημιουργική και βιωματική μάθηση,
  • ενθαρρύνει την εύρεση πρωτότυπων λύσεων και ιδεών,
  • στοχεύει στην κοινωνική μάθηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα στο σχολείο και την οικογένεια,
  • βελτιώνει τη γλωσσική έκφραση με την επεξεργασία του προφορικού λόγου και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου,
  • προσφέρει βαθύτερη γνώση για τον «εαυτό» μέσα από τον άλλο και κατανόηση του διαφορετικού,
  • βελτιώνει την έκφραση συναισθημάτων,
  • βοηθά το παιδί να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο του σώματός του,
  • προσφέρει γνώση για το θέατρο ως μορφή τέχνης

Το Εργαστήρι θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και η συμμετοχή σε αυτό θα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Οι ώρες διεξαγωγής θα αποφασιστούν ανάλογα με τη διαμόρφωση των ομάδων.

Εκπαιδεύτρια- Εμψυχώτρια θα είναι η κ. Μαρία Ζαχαράκη, ηθοποιός.

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και 28 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πρόληψης, Δημοκρατίας 32, τηλ. 28310-50100, email: info@prolipsis.gr .