ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση Α. Ξανθού για την ανάγκη χρηματοδότησης ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση προς τον κ Υπουργό Εσωτερικών και την κα Υπουργό Παιδείας, με το ερώτημα για ποιόν λόγο δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Ο κ. Α. Ξανθός τονίζει στην ερώτηση του ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, το οποίο κατασκευάστηκε με τη μορφή του λυόμενου το 1993 «ως προσωρινή λύση», είναι εξόχως προβληματικές και καθημερινά εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των 135 μαθητών και των δεκάδων εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, προχώρησε σε αγορά οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 16ο Δημοτικό Σχολείο, έχοντας δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (αποχαρακτηρισμοί, ρυμοτομικά σχέδια, υποθηκοφυλακείο, οικοδομικές άδειες).

Ο κ. Α. Ξανθός αναφέρει επίσης ότι από το Δήμο Ρεθύμνου κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης του σχολείου για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στην πρόσκληση 65574/19-11-2018 του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο όμως δεν έχει προχωρήσει και στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ρέθυμνο ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην προοπτική υλοποίησης του.

Ο κ. Α. Ξανθός καταλήγει ότι οι ανάγκες σύγχρονων και λειτουργικών εγκαταστάσεων στα σχολικά κτίρια είναι πλέον αυξημένες όχι μόνο για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά και για λόγους Δημόσιας Υγείας και ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να εντάξουν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αυτό το σημαντικό έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών μιας μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης του Ρεθύμνου.