Δύο παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικά γεγονότα στη γη των Κρητών

Του Γεωργίου Ν. Βλατάκη
προέδρου Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

μουσείο αρχαίας ελεύθερνας

Γενέθλια ημέρα και Ιστορική, η ημερομηνία της 19ης Ιουνίου 2016 για την νήσο Κρήτη όπου θα γραφτεί εις τας δέλτους της με χρυσά γράμματα.

Και τούτο διότι αφενός πραγματοποιείται η σύναξη της Αγίας & Μεγάλης Συνόδου υπό το άοκνο και άγρυπνο βλέμμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του οραματιστού της ΠανΟρθόδοξης ενότητος και αφετέρου εκτελούνται τα εγκαίνια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας υπό το άοκνο και άγρυπνο βλέμμα του ελλογιμότατου καθηγητή Αρχαιολογίας κου Νικολάου Σταμπολίδη, σηματοδοτώντας μια υψίστη αλλά και μοναδική στιγμή. Και τα δύο γεγονότα, αποτελούν ανεκτίμητα δώρα προς την Κρήτη, ενώ έχουν σχέση με το Θείο και γεμίζουν χαρά τις ψυχές των ανθρώπων.

Η Πεντηκοστή θεωρείται ως η «γενέθλιος ημέρα» της Εκκλησίας, καθώς αυτήν την ημέρα ουσιαστικά, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, έγινε το θαύμα της ένωσης των ανθρώπων με τον Θεό.
Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και γι’ αυτό η Πεντηκοστή είναι η ζωή της Εκκλησίας ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Όλος ο Ορθόδοξος κόσμος αναμένει αυτή τη σύναξη ως παράδειγμα Ενότητας και Αγάπης στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε. Το Ορθόδοξο πνεύμα δεν έχει σύνορα.

οικουμενικη κρήτη

Η Σύνοδος της Κρήτης πρέπει να είναι σημείο ενότητας στον «νέο κόσμο». Οι αγώνες, οι κόποι, οι ευθύνες, οι πρωτοβουλίες ανήκουν και στηρίζονται από τον Πρόεδρο αυτής, τον Ανταίο της Ορθοδοξίας τον Οικουμενικό Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον Α΄, τον συνετό εκκλησιαστικό ηγέτη, που ως μεγάλη προσωπικότητα ενεργεί πάντα με αγάπη, υπομονή γνωρίζοντας ποιο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ευχόμαστε το Πανάγιον Πνεύμα να φωτίσει όλους ώστε να δοθεί αυτό το μήνυμα.

Πριν έξι έτη το ΔΣ του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» τίμησε έναν ικανό και αξιόλογο καθηγητή τον κ. Νικόλαο Σταμπολίδη, εκτιμώντας τις ευγενείς και υψηλές προσπάθειες του στον χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας. Έτσι στα πρακτικά του συλλόγου σημειώνεται: «Επί τη αισία συμπληρώσει χάριτι τους καιρούς και χρόνους εν τη ιδία αυτού εξουσία θεμένου Θεού τω κύκλω ογδόντα ετών από της ιδρύσεως του Συλλόγου μας, ομοφώνως απεφάσισαν τα μέλη του ΔΣ να τιμήσουν τον ελλογιμότατο κ. Νικόλαο Σταμπολίδη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την πολύτιμη και άοκνη προσπάθεια εξερεύνησης και διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στην νεκρόπολη της αρχαίας Ελεύθερνας Ρεθύμνου Κρήτης, ανδρός επιφανούς, διακεκριμένου επιστήμονος, με αγάπη και αφοσίωση στην αρχαιολογία, τούτου δε ένεκεν λογιζόμενον όθεν έγνωμεν Απονείμαι αναμνηστικόν επιστήθιον έμβλημα φέρων την Ιερά Μονην Αρκαδίου και τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρας Ρεθύμνου προστάτας και εφόρους του Συλλόγου ημων». Η επιλογή του ΔΣ του Συλλόγου να τιμήσει τον κο Νικόλαο Σταμπολίδη στην πλήρωση των 80 ετών του δεν έγινε τυχαία αλλά ενσυνείδητα. Τίμησε τον άνθρωπο, τον σπάνιο επιστήμονα που φέρει την σφραγίδα δωρεάς αυτή που δίνει μόνον ο Θεός επιλεκτικά.

Από τους πλέον επικοινωνιακούς αρχαιολόγους, χαρισματικός, έχει στο ενεργητικό του από το 1985 τις συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα όπου έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα της κλασικής περιόδου και παράλληλα είναι τακτικός καθηγ. Παν/μιου Κρήτης. Τα ευρήματα των ανασκαφών του περιλαμβάνονται ανάμεσα στις δέκα εντυπωσιακότερες του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Archaeology.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας

Σήμερα προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο δηλαδή το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Ένα μουσείο-κιβωτός, ένα έργο-σταθμός για τον πολιτισμό, που αναδύεται από τη γη και ατενίζει τον Ψηλορείτη. Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήρθε η ώρα το Μουσείο να ανοίξει τις πύλες του προκειμένου να παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινότητα μια σειρά από τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων. Πρόκειται για το 4ο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα μετά από αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας.

Οι Κρήτες λοιπόν πρέπει είμαστε εσαεί ευγνώμονες και για τα δύο ανωτέρω γεγονότα αλλά και για τις προσωπικότητες που τα υλοποιούν και θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι αυτών των δωρεών. Έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τις προσωπικότητες που προσφέρουν στον τόπο μας, κι όχι να λησμονούμε.

Εμείς ως σύλλογος καμαρώνουμε διότι και τις δύο προσωπικότητες τις έχουμε τιμήσει δεόντως και δεν αναμέναμε την κατάληξη των μεγάλων αυτών γεγονότων. Τον μεν Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α΄τον έχουμε ανακηρύξει επίτιμο Πρόεδρο του συλλόγου μας τον δε καθηγητή κο Νικόλαο Σταμπολίδη τον έχουμε ανακηρύξει επίτιμο μέλος.

Ελπίζουμε και οι άρχοντες του τόπου μας να προβούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες για τέτοιες προσωπικότητες .Είμαστε υπερήφανοι που ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ λαμβάνουν χώρα στη νησο ΚΡΗΤΗ, από δύο μεγάλες προσωπικότητες του αιώνα μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για τα ανεκτίμητα δώρα, είμαστε ευγνώμονες!