ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ

Δυο Ρεθεμνιώτικες γιορτές: Παναγία Ελευθερώτρια – Άγιος Κυπριανός (1 & 2 Οκτωβρίου)

Αρχές του Οκτώβρη τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα εορταστικό διήμερο για το Ρέθυμνο.

Στην αγαπημένη εκκλησία Παναγία Ελευθερώτρια (Άνω Καλλιθέα), με το δραστήριο νέο ιερέα π. Μανώλη Σαρρή, γίνεται διπλό πανηγύρι.

1 Οκτωβρίου, η γιορτή της Παναγίας Ελευθερώτριας. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει την παραμονή (30 Σεπτ.), 7 μ.μ., με λαμπρό εσπερινό, παρουσία και του μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγενίου. Την άλλη μέρα το πρωί, η θεία λειτουργία.

2 Οκτωβρίου είναι του αγίου Κυπριανού, του πρώην μάγου, και της αγίας Ιουστίνης και γιορτάζει το ένα κλίτος (η μία πλευρά) της Ελευθερώτριας, που είναι διαμορφωμένη σε ναό του αγίου Κυπριανού (η άλλη τιμά τον άγιο Φανούριο).

Ο άγιος Κυπριανός ήταν ένας μεγάλος σκοτεινός μάγος της Αντιόχειας της Πισιδίας, που οι δυνάμεις του νικήθηκαν από την προσευχή μιας αγιασμένης κοπέλας, της αγίας Ιουστίνης. Έτσι μεταστράφηκε στο χριστιανισμό, εγκατέλειψε τη μαγεία και μάλιστα την πολέμησε για το υπόλοιπο της ζωής του, μέχρι που και οι δύο άγιοι θανατώθηκαν μαρτυρικά από τους Ρωμαίους και έλαβαν το φωτεινό στεφάνι της αγιότητας.

Οι δύο άγιοι θα γιορταστούν με τον ίδιο τρόπο: την παραμονή (1 Οκτ.) εσπερινός, ώρα 7 μ.μ., παράκληση προς τον άγιο Κυπριανό στις 9 μ.μ., και την ημέρα τους το πρωί θεία λειτουργία.

Οι λειτουργίες αυτές, όπως και κάθε πανηγύρι αγίου, αποτελεί μια σπουδαία κοινωνική και πνευματική συνάντηση για τους φίλους τους, τους φίλους της Παναγίας, που γίνονται και μεταξύ τους φίλοι, όχι μόνο στη λειτουργία αλλά και στο κέρασμα που συνήθως επακολουθεί.

Καλώ λοιπόν κι εγώ, ως ένας από τους φίλους, να περάσουμε έστω για ένα κεράκι, ανάλογα με το πότε μπορεί ο καθένας μας.

Αυτό το σημείωμα το γράφω από μόνος μου, χωρίς να έχω κάποια οργανική σχέση με την ενορία, ούτε έχω συνεννοηθεί με κάποιον από εκεί. Απλά, γιορτάζω αυτές τις μέρες – όπως όλοι οι χριστιανοί – και θα χαρώ να δω εκεί όποιους νιώθουν ότι γιορτάζουν μαζί μου.

Θ. Ι. Ρηγινιώτης