Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο η δίκη

Ξεκίνησε σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ίτον, η οποία και συγκλόνισε το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2019.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο 28χρονος κατηγορούμενος, Γιάννης Παρασκάκης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο, δήλωσε: «Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία».

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε γίνει γνωστό ότι ο 28χρονος που αρχικά είχε ομολογήσει για όλες τις πράξεις και κατηγορίες, είχε σκοπό να αρνηθεί στο δικαστήριο την κατηγορία του βιασμού. Ωστόσο στο ερώτημα σήμερα της προέδρου, ο 28χρονος, δέχτηκε όλες τις κατηγορίες.

Η υπεράσπισή του υπέβαλε αίτημα να προσέλθουν για να εξεταστούν οι πραγματογνώμονες που διενήργησαν την ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου. Για το αίτημα επιφυλάχθηκε η έδρα.

Με δάκρυα στα μάτια κατέθεσε η αδελφή του θύματος

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν στην κατάθεσή της η αδελφή της άτυχης βιολόγου, που μίλησε για την προσωπικότητα της αδελφής της, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που είχαν ως οικογένεια.

Όπως είπε, την εξαφάνιση της αδελφή της, την έμαθε ενώ βρίσκονταν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, τονίζοντας, τη συμπαράσταση που είχε από αδικοχαμένη αδελφή της την περίοδο που έχασε την 18χρονη κόρη της από καρκίνο.

Με δάκρυα στα μάτια  ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στις έρευνες για την αδελφή της Ευχαρίστησε την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και τους εκατοντάδες όπως χαρακτηριστικά είπε ανθρώπους, που έψαχναν την αδελφή της από την πρώτη στιγμή. Ιδιαίτερα  ευχαρίστησε τον Γιώργο Αντωνακακη, ο οποίος  πέταξε με το αεροπλάνο του πάνω από την περιοχή, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες.

Αμέσως μετά κατέθεσαν οι δύο άντρες που βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου, οι οποίοι έχουν ως χόμπι την εξερεύνηση και την ανίχνευση μετάλλων και βρέθηκαν στο καταφύγιο τυχαία. Όπως και οι δύο είπαν στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πρόκειται για άνθρωπο και πίστεψαν ότι πρόκειται για κούκλα, ενώ νωρίτερα τόνισαν ότι τους είχε κάνει εντύπωση η περίεργη οσμή στο χώρο. Ο ένας εκ των δύο πλησίασε περισσότερο φτάνοντας περίπου στο ένα μέτρο από το πτώμα της βιολόγου σημειώνοντας  ότι και τους δύο τους είχε κυριεύσει ο φόβος και η αγωνία. Όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για άνθρωπο έφυγαν για το Αστυνομικό Τμήμα.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο αστυνομικός επικεφαλής της έρευνας από την Ασφάλεια Χανίων, αναφέροντας ότι ο κατηγορούμενος κατά την προσαγωγή του είχε πει ότι δεν είχε πάει ποτέ στην περιοχή που βρίσκεται το καταφύγιο, αλλά από τις κάμερες προέκυψε ότι το αυτοκίνητό του είχε βρεθεί εκεί. Επίσης αναφέρθηκε στο άγχος του κατηγορούμενου, όταν του ζητήθηκε να πάει για εξέταση στο τμήμα: « Ήταν πάρα πολύ αγχωμένος και είχε δάκρυα στα μάτια. Αυτό δεν ήταν φυσιολογικό, αφού μιλούσαμε για μια απλή εξέταση».

Η δολοφονία της 60χρονης

Η δολοφονία της βιολόγου συνέβη στις 2 Ιουλίου 2019 και ενώ εκείνη βρισκόταν στο Κολυμπάρι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου βιολογίας. Σύμφωνα με την ομολογία του, ο δράστης επιτέθηκε με καθαρά σεξουαλικό κίνητρο στη Σούζαν Ιτον ενώ εκείνη έκανε πεζοπορία σε αγροτική περιοχή, κοντά στο κτίριο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το επιστημονικό συνέδριο και όπου επίσης διέμενε η ίδια.

Ο δράστης εντόπισε την 60χρονη γυναίκα πεζή και αρχικά τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό του τραυματίζοντάς τη σοβαρά, ενώ στη συνέχεια ασέλγησε εις βάρος της και ενώ εκείνη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, βρισκόταν εν ζωή αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια τη μετέφερε σε άλλη ερημική περιοχή και πέταξε το σώμα της σε ένα φρεάτιο εξαερισμού παλιού καταφυγίου το οποίο είχε φτιαχτεί την περίοδο της Κατοχής ως αποθήκη πυρομαχικών και πολυβολείο. Κατόπιν, ο δράστης κατευθύνθηκε σε κοντινό νεκροταφείο όπου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη αίματος από το αυτοκίνητό του.

Διεθνές ενδιαφέρον για την δίκη

Για την ανεύρεση της άτυχης γυναίκας είχε πραγματοποιηθεί τεράστια κινητοποίηση των αρχών στα Χανιά, με τη συμμετοχή ειδικών κλιμακίων από την Αθήνα, ενώ λόγω της αμερικανικής υπηκοότητας του θύματος είχαν κινητοποιηθεί και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών. Τελικά η γυναίκα βρέθηκε νεκρή τρεις μέρες μετά από περιπατητές που έκαναν περιήγηση στο παλαιό καταφύγιο, ενώ ο δράστης συνελήφθη περίπου δέκα μέρες αργότερα. Στην αρχική του απολογία υποστήριξε πως είχε βγει από το σπίτι του εκείνη τη μέρα με σκοπό να συνευρεθεί με γυναίκα ερωτικά, ενώ στην πορεία των ανακρίσεων βρέθηκαν και άλλες γυναίκες που υποστήριξαν ότι παλαιότερα είχαν δεχτεί παρόμοιου είδους επιθέσεις από τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Στη σημερινή δίκη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, καλούνται συνολικά 18 μάρτυρες, ενώ παρόντα θα είναι και μέλη της οικογένειας της Σούζαν Ιτον, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, βρετανικής υπηκοότητας. Τη σημερινή δίκη θα καλύψουν δημοσιογραφικά μέσα και από τη Βρετανία, ενώ απεσταλμένους έχουν στείλει στην Κρήτη και γερμανικά ΜΜΕ καθώς η βιολόγος εργαζόταν επί χρόνια στη Γερμανία στο Ινστιτούτο Max Planck της Δρέσδης.

Με αφορμή τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στα Χανιά διοργανώθηκαν πολιτικές εκδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών, ενώ ιστοσελίδα στη μνήμη της έχει αφιερώσει και το Ινστιτούτο Max Planck.