Δώρα Αυγέρη: Να δώσουμε έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια και δη η νησιωτική αναφέρθηκε η Δώρα Αυγέρη σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ «Team FM» του Ρεθύμνου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Καλαϊτζάκη. Η Σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιοδεία του στην Κρήτη.

«Να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας, όπου οι ανισότητες γίνονται ακόμη εντονότερες και τα προβλήματα ακόμη πιο δύσκολα» επεσήμανε η Δώρα Αυγέρη αναφερθείσα  στην Κρήτη, που αν και νησιωτική ναυαρχίδα της Ελλάδας, με πολλά συγκριτικά  πλεονεκτήματα, πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τουρισμό και ποιοτικό Πανεπιστήμιο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα βασικά. «Γιατί ο μισθός εξαϋλώνεται στο πρώτο δεκαήμερο και ενα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως αυτό της υγείας».

«Γιατί ακριβώς η κυβέρνηση δεν επενδύει στη δημόσια υγεία, δεν την αντιμετωπίζει ως αγαθό αλλά ως εμπόρευμα. Δεν τη νοιάζει αν ο κάτοικος του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, της Ανατολικής Κρήτης, του νομού Λασιθίου, θα μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να βρει την υγειά του, να σωθεί η ζωή του. Και είχαμε τέτοια παραδείγματα το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, όπου δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων  για να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά κι έχουν τραγική κατάληξη», ανέφερε. «Και βέβαια ένα πολύ μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας και πολύ περισσότερο της νησιωτικής. Πώς να καθίσει ο νέος μέσα στο χωράφι, μέσα στο θερμοκήπιο, όταν το κόστος παραγωγής είναι πολύ περισσότερο από αυτό που βγάζει και του μένει στην τσέπη, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει ότι η ντομάτα που παράγει φτάνει τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερη στο τραπέζι του καταναλωτή», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.

«Δική μας υποχρέωση είναι να απαντήσουμε με ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και με προτάσεις στο πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και πώς θα μπορέσει η κοινωνία να αναταχθεί μετά από μια πεντάχρονη διακυβέρνηση που μόνο πληγές και τρύπες αφήνει και στον κοινωνικό και στον οικονομικό ιστό» επεσήμανε αναφερθείσα στα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως «την υιοθέτηση ενός συντελεστή Φ.Π.Α. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και μηδενισμό στον Φ.Π.Α. σε πολύ βασικά προϊόντα αλλά και μέτρα για τους αγρότες. Όλα αυτά είναι κατατεθειμένα και κοστολογημένα και έχουμε πει και πώς θα βρεθούν τα λεφτά, αλλά ακόμα και σήμερα δεν απαντά ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των ενεργειακών προμηθευτών και των διυλιστηρίων, ενώ ο ευρωπαϊκός νομοθέτης, δίνει αυτή τη δυνατότητα; Για το 2023 η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης δεν φορολόγησε αυτά τα κέρδη και για το 2022 τα φορολόγησε με τον μικρότερο δυνατό συντελεστή; Άρα είναι μια χαρά ανοιχτοχέρης στους λίγους και πολύ πλούσιους και το αντίθετο με τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας» τόνισε η Δώρα Αυγέρη.

«Άρα σημασία έχει πώς προτεραιοποίεις τις ανάγκες και τι είναι για σένα κυρίαρχο. Για μας είναι το πώς θα φθηνήνει το γάλα, πώς θα φθηνήνει το ψωμί, πώς δεν θα είναι είδος πολυτελείας οι βρεφικές πάνες και το βρεφικό γάλα που το αγοράζουν οι γονείς 200% παραπάνω απ’ ό, τι στην Ελβετία.  Το 26,3% του πληθυσμού αντιμετωπίζει το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Η ταξική πολιτική του κ. Μητσοτάκη υπέρ των λίγων και ισχυρών και η δική μας που ορίζει ότι πρέπει να κρατήσουμε όρθιους τους πολλούς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους επιστήμονες, τους δικηγόρους. Σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς πρέπει να πούμε ότι η επιλογή που έγινε τον περασμένο Ιούνιο δεν είναι κάτι που δεν διορθώνεται. Και αυτή η επιλογή, αυτή η διόρθωση, είναι στο χέρι τους. Γίνεται η αρχή με την ψήφο στις 9 Ιουνίου, με τις ευρωεκλογές η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» τόνισε η Δώρα Αυγέρη.