ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα ορεινά χωριά του Ψηλορείτη

υγεια

Στην 4η δράση που αφορά στο κοινωνικό ιατρείο προχωράει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, προκειμένου να δεχθούν οι κάτοικοι των Ανωγείων, αλλά και των γύρω χωριών προληπτικές δωρεάν εξετάσεις από το εθελοντικό ιατρικό κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών.

Θιασώτες του «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου συνεργάζονται με το κέντρο Υγείας Ανωγείων, στηρίζοντας τους κατοίκους εκεί στα ορεινά του Ψηλορείτη, οι ανάγκες των οποίων σε θέματα τόσο πρωτοβάθμιας, όσο και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας, είναι μεγάλες.

Την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου, από το πρωί, όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούν να εξετάζονται από τους εθελοντές του ΕΕΣ -το κλιμάκιο των ιατρών, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία μίας φίλης της περιοχής και των Ανωγείων, της επικεφαλής και προέδρου των εργαζομένων του ΕΕΣ Βούλας Γεωργάκη- αλλά και τη στήριξη ιατρών και νοσηλευτών που δεν αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο ταξίδι από την Αθήνα στο ορεινό Ρέθυμνο.

Όλοι με διάθεση, υπηρετώντας όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν τις αρχές του λειτουργήματος τους, αλλά και… «την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο και την διάθεση προσφοράς, προσπαθώντας να στηρίζουν τον πληθυσμό της περιφέρειας στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε».

Μέχρι σήμερα μέσα από την ίδια δράση έχουν λάβει φροντίδα και εξετάσεις πάνω από 650 πολίτες από τον ορεινό Μυλοπόταμο, ενώ στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Νίκος Βρέντζος: «… η κοινωνική αυτή παρέμβαση θέλουμε να γίνει θεσμός για το χωριό μας και να προσφέρουμε όσο γίνεται και στην ευρύτερη περιοχή σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει περαιτέρω θέματα και προβλήματα στους συνανθρώπους μας, αλλά και καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η αλληλεγγύη όταν προσφέρεται απλόχερα θεραπεύει μεταξύ άλλων και τις καρδιές των ανθρώπων».

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέλη στο Πολιτιστικό Σύλλογο είναι, όπως ανέφερε ο Νίκος Βρέντζος, όλοι, οι απανταχού Ανωγειανοί μιας και η αγάπη για τον τόπο και η διάθεση προσφοράς: «… δεν είναι δυνατόν να μετριούνται με συνδρομές και με εγγραφές».

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τον πολιτιστικό Σύλλογο, το έργο του κλιμακίου των ιατρών και των νοσηλευτών είναι αποτελεσματικό δεδομένου ότι πέρα των εξετάσεων, έχουν διαγνώσει και περιπτώσεις με σοβαρά θέματα υγείας για τα οποία ενδιαφέρθηκαν μέχρις σημείου να τους προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη και χειρουργείο στην Αθήνα, εντελώς δωρεάν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου και Ανωγειανούς και κατοίκους άλλων χωριών του Μυλοποτάμου, οι οποίοι δε διέθεταν ούτε βιβλιάριο υγείας.

«Η προσφορά των Ανωγείων στον ίδιο τον τόπο, τη γη και τους ανθρώπους της», όπως ανέφερε ο Νίκος Βρέντζος, «είναι μία διαχρονική παράδοση που συνοδεύει τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας, την Ανθρωπιά, όπως λέμε εμείς εδώ, αλλά και όλα όσα μαθαίνουμε στα νέα κοπέλια για να βγουν στη ζωή». Όλη αυτή τη προσπάθεια και τη δράση ενισχύει και ο δήμος Ανωγείων ο οποίος προσφέρει τη φιλοξενία στους γιατρούς και νοσηλευτές του κλιμακίου.