ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δράσεις για την οικογένεια από το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου

Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου, ξεκινά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του για τη   σχολική χρονιά 2022-2023. Στόχος  του Κέντρου Πρόληψης είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας, μέσω της κατανόησης των ανθρώπινων σχέσεων και της βελτίωσης της επικοινωνίας με τους άλλους και  αφορούν στην οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα.

Όσον αφορά στην οικογένεια, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επιλέξαμε να έρθουμε αρχικά  σε επαφή με τους γονείς που τα  παιδιά  τους φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού και την Α ΄ Γυμνασίου. Η μετάβαση αυτή – στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο – αποτελεί μια πρόκληση τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από ανάμεικτα συναισθήματα προσμονής, ενθουσιασμού, αγωνίας και φόβου για τη νέα αυτή πραγματικότητα. Επιπλέον, οι γονείς των εφήβων καλούνται παράλληλα να διαχειριστούν την εφηβεία, μια περίοδο που απαιτεί αναπροσαρμογές και «μετακινήσεις» από όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε η πορεία του εφήβου προς την ωριμότητα να επιτευχθεί μέσα από «θετικές» οικογενειακές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  • την Δευτέρα  26/09/2022, στις 18.00 μμ θα υλοποιηθεί  ομιλία με θέμα: «Η είσοδος στο Γυμνάσιο… », στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κουτσάκη Λύβια, ψυχολόγος – στέλεχος πρόληψης.
  • την Τετάρτη  28/09/2022, στις 18.00 μμ θα υλοποιηθεί  ομιλία με θέμα: «Δημοτικό Ερχόμαστε…», στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Ζουρμπάκη  Κατερίνα, ψυχολόγος – στέλεχος πρόληψης. 

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι ομάδες για γονείς παιδιών  σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Στόχος τους είναι  να μπορέσουν οι γονείς, μέσα στα πλαίσια της ομάδας, να επεξεργαστούν θέματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών τους, αλλά και να βρουν οι ίδιοι στήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή της οικογένειας. Όταν οι γονείς μπορέσουν να υιοθετήσουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο, που προωθεί την επικοινωνία και την αυτοεκτίμηση στην οικογένεια, δημιουργούν το υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο που χρειάζονται τα παιδιά, προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες, που τα βοηθούν  να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής -συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών. Οι ομάδες γονέων έχουν κλειστό και βιωματικό χαρακτήρα, ολοκληρώνονται σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και υλοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

Πιο συγκεκριμένα , θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ομάδες:

  1. «Μπαίνοντας στον κόσμο του σχολείου»: Ομάδα για γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας, η οποία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 12/10/2022.
  2. «Προχωρώντας μαζί τον δρόμο της εφηβείας»: Ομάδα  για γονείς με έφηβους, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 13/10/2022.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης είναι δωρεάν.

Για την  εκδήλωση ενδιαφέροντος και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία  μπορείτε να απευθύνεστε  στο Κέντρο Πρόληψης, στα τηλέφωνα 2831050100, 2831020391, στο email : info@prolipsis.gr καθώς και στην ιστοσελίδα : www.prolipsis.gr.