ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δράσεις στο Ρέθυμνο για την Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Την Παρασκευή, στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 το Ρέθυμνο μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία  γιορτάζει  την Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας,  εντάσσοντας έτσι τη χώρα μας  για 2η συνεχόμενη χρονιά στον Παγκόσμιου χάρτη του WAS.

 Το φετινό θέμα, όπως προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, αφορά την ερωτική ευχαρίστηση στην εποχή της πανδημίας COVID 19.

Στο Ρέθυμνο, η ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα), σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνης, τη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνης,  το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ρεθύμνου,  συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις με το κεντρικό μήνυμα:

«Σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις – ΟΧΙ στην Έμφυλη Βία!»

Μία ανάγκη και μία απαίτηση να ζούμε αρμονικά και με σεβασμό καταδικάζοντας την  έμφυλη βία!

Σε όλες τις χώρες, οι συνθήκες εγκλωβισμού, αποστασιοποίησης, απομάκρυνσης και φόβου, αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προκάλεσαν εντάσεις και δυσκολίες σε πολλές οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. 

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ τον Απρίλιο – το μήνα της καραντίνας, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις, τέσσερις φορές περισσότερες από αυτές του προηγούμενου μήνα. Οι πιο πολλές από αυτές τις κλήσεις για βοήθεια αφορούσαν την κακοποίηση γυναικών αλλά κι  ένα 10%  καταγγελίες βίαιων περιστατικών σε παιδιά.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, στις  4  Σεπτεμβρίου 2020 είναι οι εξής:

Στις 8.30μμ με 10.30μμ

  • Στο χώρο έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου θα γίνει βιντεοπροβολή – αφιέρωμα με τίτλο: «Σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις – ΟΧΙ στην Έμφυλη Βία!» σε συνεργασία με το «Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας» και με την ευγενική χορηγία του “Rakintzis –LIGHT & SOUND EVENDS”.
  • Οι Εφημερίδες «Κρητική Επιθεώρηση» και «Ρεθεμνιώτικα Νέα» θα περιέχουν ένθετο ενημερωτικό υλικό
  • Θα τυπωθεί αφίσα με το μήνυμα «Σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις – ΟΧΙ στην Έμφυλη Βία!» για να διανεμηθεί στα σχολεία του Ν. Ρεθύμνης.

H ομάδα του Φρίξου-Α.ΞΕ.Π.Τ ευχαριστεί θερμά και ιδιαίτερα την κα Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, τον κ. Γ. Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης, την κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, Αντιδημάρχο Ρεθύμνης και την κα Αλεξία Βαονάκη, ψυχολόγο μαζί με τους συνεργάτες της για την πολύτιμη βοήθεια, τονKaloudis  PhotographyIKONES PRODUCTION για τη φωτογράφιση και τη Μαίρη Θεοδοσίου, το μοντέλο που χάρισε το πρόσωπό της για την καμπάνια του μηνύματος της Παγκόσμιας Μέρας Σεξουαλικής Υγείας, τον Κώστα Ρακιντζή, light & sound evends που με χαρά δέχτηκε να προβάλει αφιλοκερδώς το βίντεο αφιέρωμα, το Print4you, τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και όλους όσους βοηθούν και υποστηρίζουν το όραμα της ομάδας…ένα όραμα για έναν κόσμο γεμάτο με «Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά»!

Τα μέλη της ομάδας του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ

Μαργαρίτα Γερούκη
Έλενα Βιταλάκη
Αθηνά Τριαματάκη
Δέσποινα Μαυράκη