ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δράσεις στο Ρέθυμνο για την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία 2019

ΦΟΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Δήμος Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη σεξουαλική υγεία, σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Μέρα για τη Σεξουαλική Υγεία που είναι στις 4 Σεπτεμβρίου 2019.

Για την ημέρα αυτή ο Δήμος Ρεθύμνης διοργανώνει δράσεις, καθώς η πόλη μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία 2019.

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας μια και το Ρέθυμνο στον τομέα της Σεξουαλικής Αγωγής έχει να παρουσιάσει πρωτιές και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με το βραβευμένο πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» και στη δευτεροβάθμια με την εφαρμογή, για 3 χρόνια ήδη, προγράμματος σεξουαλικής αγωγής για τη Γ’ Γυμνασίου στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το μόνο Γυμνάσιο με ενταγμένο το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας.

Στόχος: Από το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία προσκαλεί το διεθνές κοινό να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία συντονισμένοι στον αγώνα για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, ευημερίας και δικαιωμάτων για όλους.

Θεματική 2019 / λογότυπο:«Σεξουαλική Αγωγή για όλους: Γέφυρα για τη σεξουαλική υγεία»

Εννοιολογικό πλαίσιο: Φέτος η έμφαση δίνεται στην συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή (Comprehensive Sexuality Education). Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή. Η συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ηλικία του ατόμου, να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, να εναρμονίζεται με το πολιτισμικό του υπόβαθρο, να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και να δίνει ένα θετικό μήνυμα για τη σεξουαλικότητα και την απόλαυση. 

Χρησιμοποιώντας τα λόγια πολλών φορέων των Ηνωμένων Εθνών: Η συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή (CSE) είναι διαδικασία του αναλυτικού προγράμματος για τη διδασκαλία και μάθηση της γνωστικής, συναισθηματικής, φυσικής και κοινωνικής διάστασης της σεξουαλικότητας. Στόχος είναι να προετοιμάσει τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν έτσι ώστε: να ενισχυθεί η υγεία, ευημερία και αξιοπρέπειά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με βάση το σεβασμό, να αντιληφθούν με ποιους τρόπους οι επιλογές μας επηρεάζουν την προσωπική ευημερία και την ευημερία των άλλων, να γνωρίζουν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους σε όλη τους τη ζωή (UNESCO 2018).

Η συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή (CSE) αφορά όλους τους ανθρώπους: χωρίς διακρίσεις. Η ισότητα και η απουσία διακρίσεων είναι δομικά στοιχεία της προστασίας και προαγωγής όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε διάκρισης, περιθωριοποίησης ή απαγόρευσης με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, πολιτική ή άλλη γνώμη, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, εισόδημα, γέννηση ή άλλη κατάσταση συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας, ηλικίας, εθνικότητας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου, κατάσταση υγείας, τόπου διαμονής, οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Η σχέση με το σύνθημα Γέφυρα για τη Σεξουαλική Υγεία: Αφορά στο κεντρικό σύνθημα του 24ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό 12-15 Οκτωβρίου, 2019. Η γέφυρα βοηθά να περάσουμε ποτάμια, ωκεανούς, εμπόδια που είναι γεμάτα με μύθους, βία, σεξισμό, μάτσο-ανδρισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δυσκολίες πρόσβασης σε ασφαλής και νόμιμες αμβλώσεις. Η πραγματική αντιμετώπιση των ΣΜΝ είναι να γνωρίζεις που να απευθυνθείς για βοήθεια, να ξέρεις λες όχι, να αντιλαμβάνεσαι και να σέβεσαι τη διαφορετικότητα. Με τον ίδιο τρόπο μια γέφυρα συντομεύει το χρόνο και τις αποστάσεις, κάνει ευκολότερο το δρόμο για τη σεξουαλική υγεία και την ευημερία.

Η σεξουαλική υγεία αφορά την φυσική, συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας και αναπηρίας. Η σεξουαλική υγεία προαπαιτεί μια θετική και με σεβασμό στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις καθώς και την προϋπόθεση να μπορούμε να έχουμε ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, απαλλαγμένες από εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. Η σεξουαλική υγεία δε μπορεί να οριστεί, γίνει αντιληπτή και λειτουργική χωρίς μια ευρεία αντίληψη της σεξουαλικότητας. Για να επιτευχθεί και διατηρηθεί η σεξουαλική υγεία θα πρέπει τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων να είναι σεβαστά, να προστατεύονται και να ικανοποιούνται (WHO 2006).

Η οργανωτική επιτροπή

  • Γεωργαλής Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος
  •  Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός, τ. Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας
  •  Βιταλάκη Έλενα, εκπαιδευτικός και ΕΔΙΠ Παν/μίου Κρήτης- Αναπτυξιακή ψυχολόγος
  •  Τριαματάκη Αθηνά, εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού
  •  Μαυράκη Δέσποινα-Mαύρου, εκπαιδευτικός

Πρόγραμμα Εσπερίδας

18.00 Χαιρετισμοί επισήμων
18.20 «Ο ρόλος της Γ/θμιας στη σεξουαλική αγωγή«, Έλενα Bιταλάκη, Τμήμα  Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
18.40 «Οικογένεια και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση», Ζουρμπάκη Κατερίνα,  Ψυχολόγος  Kέντρο  Πρόληψης Ρεθύμνου
19.00 «Έμφυλη βία και σεξουαλικότητα», Βαονάκη Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Κ.Σ.Υ.Γ.Θ.Β.Δήμου Ρεθύμνου
19.20 «AIDS, το τέλος μιας εποχής», Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, μέλος Δ.Σ. Ιατρικός Σύλλογος  Ρεθύμνου
19.40 «Η κακοποίηση-κακομεταχείριση των παιδιών: Νομικές επισημάνσεις», Μουνδριανάκης  Βαγγέλης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου
20.00 «Σεξουαλική Αγωγή ως μάθημα στην Γ’ γυμνασίου – Η εμπειρία εφαρμογής στο Πειραματικό Γυμνασίο Παν/μίου Κρήτης», Μαργαρίτα Γερούκη & Αναγνωστάκης  Μανώλης, Εκπαιδευτικοί
20.20 «Η Σεξουαλική Αγωγή στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία – Το πρόγραμμα Φρίξος», Σιμιτζή-Δέλλα Ελευθερία, ΣΣΕ Προσχολικής Αγωγής
20.40 Συζήτηση πάνελ με το κοινό