Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Είναι μια ημέρα που αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων, αλλά και των συνεπειών τους.
Μια Παγκόσμια Ημέρα όμως είναι και μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι κάνουμε και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της χρήσης /κατάχρησης ουσιών, καθώς και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών.
Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου μέσα από την 22 χρονη πορεία του στο νομό βρίσκεται σε διαρκή επαφή με γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους και φορείς, μέσω προληπτικών δράσεων. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας, η βελτίωση της επικοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω της ανάπτυξης υγιών τρόπων συμπεριφοράς στην καθημερινότητά μας.
Η πρόληψη περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα πριν την εμφάνιση ενός προβλήματος και αφορά την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής. Ενδυναμώνει τα άτομα και τα συστήματα (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα), ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καθημερινές δύσκολες καταστάσεις, να αντιστέκονται στις πιέσεις, να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής.
Η αποτελεσματικότητά της πρόληψης αυξάνεται όταν οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού ( πρώιμη παρέμβαση).
Ιδιαίτερη θέση τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου κατέχει η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των εφήβων μαθητών για τις νόμιμες ουσίες (αλκοόλ), αλλά και τις νέες μορφές εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, τζόγος). Με σημείο αναφοράς τους προβληματισμούς τους, δίνεται η δυνατότητα στους εφήβους να επεξεργαστούν ζητήματα που τους απασχολούν και να λάβουν έγκυρη ενημέρωση γι΄ αυτά, έτσι ώστε να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στην προστασία του εαυτού τους.
Προληπτικές δράσεις που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλο τον Νομό Ρεθύμνου, από την περσινή Παγκόσμια Ημέρα έως την φετινή:
• Ομάδα Γονέων παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας στην πόλη του Ρεθύμνου
• Ομάδες Γονέων παιδιών σχολικής ηλικίας στην πόλη του Ρεθύμνου, στα Αγκουσελιανά και στον Φουρφουρά.
- Ομιλίες για Γονείς με θέματα:
«Αγάπη δίχως όρια και όρια με αγάπη»,
«Ο ρόλος της οικογένειας στη σχολική ζωή του παιδιού»,
«Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων»,
«Η αξία της επικοινωνίας στην οικογένεια»,
«Αδελφικές σχέσεις- Αντιζηλία»,
«Η χρήση Οθονών στη νηπιακή ηλικία»,
« Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ».
Οι ομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα : Δ.Σ. Πανόρμου, 3ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, 7ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, 1ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, Πειραματικό Λύκειο, 2ο Νηπ. Ατσιποπούλου και Νηπιαγωγείο Άδελε.
- Συμμετοχή σε ημερίδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δ. Ανωγείων για τα δικαιώματα του παιδιού. Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: « Η οικογένεια ως τόπος ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού»
- Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Σχολική Διαμεσολάβηση: ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους»
- Εκπαίδευση μαθητών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Μαθαίνω – Επικοινωνώ – Συνεργάζομαι : Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 3 τάξεις της ΣΤ’ Δημοτικού του 2ου Δ.Σ. Ρεθύμνου από τον Νοέμβρη 2018- Μάιος 2019, από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. - Ευαισθητοποίηση μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης των: Δ. Σ Πανόρμου, Δ.Σ Πλακιά , Δ.Σ Γωνίας, Δ.Σ. Αρμένων, 13ο Δ.Σ. Ρεθύμνου στα θέματα: Αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων, Αποδοχή διαφορετικότητας και Μετάβαση στο Γυμνάσιο
- Ευαισθητοποιήσεις έφηβων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου στα σχολεία: ΓΕΛ Ατσιποπούλου, Μουσικό Λύκειο, 2ο ΓΕΛ, 4Ο ΓΕΛ, 1Ο ΕΠΑΛ, 3Ο Γυμνάσιο, 4Ο Γυμνάσιο, 5Ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Σπηλίου, Γυμνάσιο Γαράζου.
Τα θέματα αφορούσαν : Διαχείριση άγχους, Αυτοεκτίμηση, Διαφυλικές σχέσεις, Σχολικό εκφοβισμό, Πρόληψη της κατάχρησης του διαδικτύου, Πρόληψη των εξαρτήσεων, Αποδοχή της διαφορετικότητας. - Ευαισθητοποιήσεις έφηβων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε Ρεθύμνου στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ στα σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Περάματος,3ο ΓΕΛ,4ο ΓΕΛ, Γυμνάσιο Συβρίτου, Γυμνάσιο Σπηλίου, ΕΠΑΛ Γαράζου, ΓΕΛ Επισκοπής, Πειραματικό Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο , Γυμνάσιο Πανόρμου, 1ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Επισκοπής, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
- Υλοποίηση της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ
- 2 ομάδες Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Δημοτικού (Θεατρικό Εργαστήρι), στην πόλη του Ρεθύμνου
- Συμβουλευτική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή
- Ανανέωση διαδικτυακού τόπου Κ.Π
Για το διάστημα Ιούλιος 2018- Ιούνιος 2019:
- Ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 445 γονείς
- Ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 2541 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας
Για την φετινή χρονιά, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας 2019 το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε τα εξής:
- 17 Μαΐου 2019:
« Έφηβοι και αλκοόλ», 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Τριφωνία» του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου: συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης μέσω ομιλίας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: « Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ»
- 5 Ιούνιου 2019
Παρουσίαση προγράμματος εκμάθησης δεξιοτήτων « Μαθαίνω-Επικοινωνώ-Συνεργάζομαι: Η Μετάβαση στο Γυμνάσιο», που υλοποιήθηκε στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ο Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, το σχολικό έτος 2018-2019, από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δ. Σ Ρεθύμνου, στο σπίτι του Πολιτισμού.
- 8 Ιούνιου 2019
Θεατρική παράσταση «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» και παρουσίαση του τραγουδιού «Θα Είμαι Εδώ», από τα παιδιά των θεατρικών ομάδων του Κ.Π, στο 14ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου