ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δυναμική επιστροφή του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος – Μεγάλη πτώση στην τιμή της μεγαβατώρας

Θεαματική, αναγκαστική αν και αθόρυβη στροφή στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος πραγματοποιεί η ΔΕΗ τις τελευταίες ώρες υπό υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μίγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%. Στο 3,55% είναι το εισαγόμενο ρεύμα και στο 4,5% το ρεύμα από τη διασύνδεση της Κρήτης. Φαίνεται πάντως ότι η αυξανόμενη χρήση του λιγνίτη έχει κάποια επίδραση στη χονδρική ρεύματος, που σήμερα έπεσε στα 279 η μεγαβατώρα, από 344 ευρώ χθες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την προηγούμενη εβδομάδα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα ο λιγνίτης από τις χώρες της ΕΕ ως εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. «Δεν υπάρχει κανένα ταμπού σ’ αυτή την έκτακτη κατάσταση», είχε πει ο Τιμερμανς.