ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη 10η EXPOTROF

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω ενιαίου περιπτέρου προβολής, 23 εκθέτες – παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, μεταποιητικές εταιρείες και επιχειρήσεις και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, συμμετείχαν στην 10η EXPOTROF– The Greek Fine Food Exhibition, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας.

Για μια ακόμη φορά οι Κρήτης παραγωγοί και επιχειρήσεις παρουσίασαν στους χιλιάδες επισκέπτες, τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που παράγονται στην Κρήτη όπως λάδι, μέλι, κρασί, αποστάγματα, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα κ.α. ενώ έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες. Παράλληλα συμμετείχαν σε επαγγελματικά σεμινάρια με ειδικούς από τους κλάδους των τροφίμων και των ποτών.

O Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια δήλωσε: «Η ταυτότητα των προϊόντων είναι μεγάλο ζητούμενο και αυτό έρχεται μέσα από την τυποποίηση. Για αυτό δίνουμε κίνητρα και πάμε στις εκθέσεις τυποποιημένα προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή προϊόντα με προδιαγραφές, ικανά να κερδίσουν μια διαχρονική υπεραξία προς όφελος και των παραγωγών και των μεταποιητών. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει πολλά προϊόντα ποιοτικά, ανταγωνιστικά αλλά και με πλούσια πολιτισμική αφετηρία και παράδοση. Θέλουμε εξωστρέφεια των προϊόντων μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς και μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις της Περιφέρειας και λόγω της κουλτούρας των κρητικών».  

Στο πλαίσιο της έκθεσης απονεμήθηκαν τα βραβεία ποιότητας και γεύσης  Athens Fine Food Awards (AFFA) 2024 με αποδέκτες πολλές  κρητικές επιχειρήσεις καθώς και τιμητικές πλακέτες  σε όσους εκθέτες στηρίζουν με την συμμετοχή τους την έκθεση στα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Παράλληλα, στην ενότητα Food Expert Stories παρουσιάστηκαν workshops σε σύγχρονες θεματικές, όπως το panel συζήτησης «ελαιόλαδο παρόν και μέλλον, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης ανέφερε, ότι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί εθνικό προϊόν για την Κρήτη που συμβάλει σημαντικά στην οικονομία του νησιού μας. «Επενδύουμε στην ποιότητα που έρχεται μέσα από την εκπαίδευση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΛΜΕΠΑ, με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα κάνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους ελαιουργούς, τους ελαιοπαραγωγούς και τους μεταποιητές. Ο στόχος είναι να έχουμε ένα άριστο ποιοτικό προϊόν. Μια δεύτερη δράση είναι ο παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει το κρητικό ελαιόλαδο, μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό των συμμετεχόντων. Δίνουμε κίνητρα για την τυποποίηση και δίνουμε αξία στην τυποποίηση με δράσεις εξωστρέφειας. Υπάρχει η συνεργασία όλων των φορέων για να χτίσουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα είναι ανθεκτικός και βιώσιμος, για να μπορέσει να κερδίσει και ο  παραγωγός και ο τυποποιητής μια υπεραξία και να έχει ο καταναλωτής ένα ασφαλές ποιοτικό προϊόν».

Το Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης πλαισίωσαν τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε Ηρακλείου  Ζωή Φυσέκα και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων Μαρία Κουτσούρη.