Δύο νέες επιτυχίες και πολιτιστική αυλαία για τον χειμερινό κύκλο μαθημάτων του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.

Δύο ακόμη τίτλοι σπουδών απονεμήθηκαν σε εκπαιδευόμενες του Προγράμματος Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας για ξενόγλωσσους, που πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις ενηλίκων για την απόκτηση τίτλου απολυτηρίου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στις αρχές Ιουνίου. Με αυτή την επιτυχία, που ανεβάζει στους 36 τους εκπαιδευόμενους-ες που πήραν το Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου, με ποσοστό επιτυχίας 100%,  ολοκληρώθηκε ο χειμερινός κύκλος μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα διήρκεσαν περίπου έξι μήνες, από τον Δεκέμβριο 2018 έως τον Μάιο 2019 και υλοποιήθηκαν στην κεντρική δομή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, καθώς και στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου – Αρσάνιο Γυμνάσιο.  

Η επιτυχία του χειμερινού κύκλου μαθημάτων και η ένθερμη ανταπόκριση των ξενόγλωσσων κατοίκων της πόλης μας, συνετέλεσαν στην προκήρυξη θερινού κύκλου μαθημάτων, που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2019. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που διαμένουν νόμιμα στην Περιφέρεια Κρήτης, σε μόνιμη ή εποχιακή βάση. Τα μαθήματα θα καλύπτουν βασικές ή προχωρημένες γνώσεις της γλώσσας και θα πραγματοποιούνται μόνο πρωινές ώρες, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, όσοι επιθυμούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ή στις εξετάσεις απόκτησης τίτλου Απολυτηρίου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου.

Η ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στην Ελληνική Γλώσσα διευκολύνει την ένταξη του ατόμου στην τοπική κοινωνία, στο εργασιακό περιβάλλον, στον τρόπο ζωής και στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και στην απλή διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων ή γραφειοκρατικών διαδικασιών. Κεντρικοί άξονες των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αποτελούν αφενός η καλλιέργεια των εργαλείων επικοινωνίας (προφορικός και γραπτός λόγος) των συμμετεχόντων στην ελληνική γλώσσα, αφετέρου η ενσωμάτωση των ατόμων στον κοινωνικό ιστό, με την ενεργή συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης του Ρεθύμνου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο άρρηκτης σύνδεσης γλώσσας και πολιτισμού, κλείνοντας την αυλαία του χειμερινού κύκλου μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Αρχαρίων επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Την 20μελή ομάδα υποδέχθηκε και φιλοξένησε στους χώρους της βιβλιοθήκης ο κ. Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και η κα Αθηνά Βερνάρδου, βιβλιοθηκονόμος. Η κα Βερνάρδου ξενάγησε τους εκπαιδευόμενους στους χώρους του τριώροφου κτιρίου που είναι ανοικτοί και λειτουργούν για το κοινό, παρουσίασε την ιστορία της Βιβλιοθήκης, τις συλλογές αναγνωσμάτων και ηλεκτρονικών πηγών που είναι προσβάσιμες. Ο κ. Τρούλης μίλησε στην ομάδα για τον ρόλο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην πολιτιστική ζωή του Ρεθύμνου, τις δράσεις και εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στους χώρους της για μικρούς και μεγάλους, καθώς και για τον πλούτο αναγνωσμάτων,  που στεγάζει στους ορόφους της. Τέλος, προέτρεψε τόσο τους εκπαιδευόμενους, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, να εγγραφούν στη δανειστική βιβλιοθήκη και να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων, που τους προσφέρονται. Η ανταπόκριση της ομάδας ήταν ενθουσιώδης και ομόφωνα ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για την επόμενη πολιτιστική εξόρμηση των Τμημάτων των Προγραμμάτων Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για τα θερινά τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, Ηγ. Γαβριήλ 103-105, 2ος όροφος (έναντι της Τράπεζας Πειραιώς), καθημερινά από τις 08:30 έως τις 15:00, ή να καλούν στα τηλέφωνα 2831340763 και 2831040050-52-54. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται εντύπως στα γραφεία του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Επίσης, μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα www.kekaper.gr και να την αποστείλετε στο info@kekaper.gr ή με φαξ στα 2831340856 και 2831040055. Σε κάθε περίπτωση, την αίτηση απαιτείται να συνοδεύει έγγραφο που αποδεικνύει τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα ή έχει εκδοθεί από αρμόδιες ελληνικές αρχές).  

Ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων : 28/06/2019