ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

«Εὐπρέπειαν ἐνεδύσατο, ἐνεδύσατο δύναμιν καὶ περιεζώσατο»: Ένας ύμνος στην παραδοσιακή φορεσιά

*Του Γεωργίου Ν. Βλατάκη, προέδρου του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Με άρωμα Ρεθύμνου εγκαινιάστηκε η εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη,  την Δευτέρα 19-12-2022 στο Μουσείο Ακρόπολης με οικοδεσπότη τον διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης και ψυχή της Αρχαίας Ελεύθερνας  κου Νικολάου Σταμπολίδη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη) βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά για να αποτυπωθούν από τον “μαγικό” φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα. Και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν την βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev.

Εκτίθενται   70 θαυμάσια έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες, με αποκορύφωμα της επετείου των 100 ετών από την μικρασιατική καταστροφή.

Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και  τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη,

Από αριστερά Νικόλας Βλατακης, Γεώργιος Βλατακης, Βαγγελης Κύρης, Δημητρης Τσίτουρας, Λεωνίδας Βλατακης

Η υψηλού επιπέδου εκδήλωση ξεκίνησε με το διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης κο Νίκο Σταμπολίδη , ο οποίος για μια ακόμη φορά μάγεψε το κοινό με τον μεστό και εμπνευσμένο του λόγο.  Δημιούργησε μαζί με τα έργα την σημασιολογική αξία αυτών, εξάροντας την πρωτοτυπία των καλλιτεχνών μέσα από μια διάσταση εννοιολογική περί ενδύματος αλλά και θρησκευτικού παραλληλισμού «ενεδυσατο δυναμιν και περιεζωσατο».

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μαζί με τον κύριο Ν. Σταμπολίδη, παρέδωσαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συλλεκτικό τόμο με τα έργα της έκθεσης. Το εξώφυλλο του τόμου που παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ενδυμασία του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κεντημένη αριστοτεχνικά με ασημοκλωστή. 

Πολλές προσωπικότητες παρευρέθησαν όπως η εξοχοτατη κα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός πολιτισμού κα Μενδώνη, η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η βουλευτής κα Όλγα Κεφαλογγιάννη, ο υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτακης , ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικιλιας, η κα Γλύκατζη Αρβελερ, ο περιφερ. Κ. Πατούλης ,ο κ. Αλεξανδρίδης της Motoroil, η κα Αντσακλη – Βαρδινογιάννη ,η κα Κωνσταντζα Σμπώκου ,η κα Μαρίζα Φασιανού ,η Μαρα Δεσύπρη, ο κ. Θεοχαράκης, ο πρέσβυς επι τιμη κ. Σαββαίδης ,ο αντικερ Δ. Τσίτουρας,ο Τάκης Μαυρωτάς κά

Ευχαριστώ από καρδιάς το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας  καθηγη-τή – διευθυντή του μουσείου Ακρόπολης κ. Ν. Σταμπολίδη , τον καλλιτέχνη -φωτογράφο κ. Βαγγέλη Κυρη , ως και τον εκλεκτό φίλο κ. Πανο Κολοβό  για  την τιμή που μου έκαναν να με συγκαταλέξουν   στους εκλεκτούς  και αυστηρά επιλεγμένους προσκεκλημένους αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης , που για μια ακόμη φορά με σαγήνεψε, με μύησε σε έναν κόσμο μιας άλλης εποχής γεμάτη αρχοντιά, μεγαλείο, ιστορία  και προτρέπω το  κοινό να την επισκεφθεί γιατί πραγματικά ΑΞΙΖΕΙ!!!