ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Αρχαιολογικού Μουσείου ΡεθύμνουΜε αφορμή τα εγκαίνια της νέας προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας συνολικά στο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, αρχαιολόγους, τεχνικούς, συντηρητές, διοικητικούς, για το άρτιο αποτέλεσμα.

Θέλοντας να καλύψουμε το κενό ως προς την αναφορά σε αυτούς τους ανθρώπους στην τελετή των εγκαινίων -προφανώς εξαιτίας παραδρομής ή έλλειψης χρόνου- επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τους αρχαιολόγους, τους οποίους γνωρίσαμε καλύτερα στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν μέσα τις ανασκαφικές μαρτυρίες» που σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την Εφορεία, δεδομένου ότι οι επιστήμονες αυτοί τιμούν την πόλη μας με την ποιότητα της εργασίας τους.

Αλφαβητικά, λοιπόν, ευχαριστούμε για τη συνολική εργασία τους στον τομέα της ανάδειξης των ευρημάτων των ανασκαφών μέσα από το επιστημονικό έργο τους, τον Κωνσταντίνο Γιαπιτσόγλου, τη Νικολέττα Πύρρου, την Αναστασία Φιολιτάκη και την Αθηνά Φραϊδάκη (Τμήμα Βυζαντινών/ Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων), καθώς και τη Νότα Καραμαλίκη, τον Επαμεινώνδα Καπράνο, τη Μαρία Πατεράκη και τη Νίκη Τσατσάκη (Τμήμα Προϊστορικών/ Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων).

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όμως τις αρχαιολόγους Ειρήνη Γαβριλάκη και Εύα Τέγου, αρχικά Τμηματάρχες Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Τεκμηρίωσης αντίστοιχα της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σήμερα Τμηματάρχες Προϊστορικών/Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και Χανίων αντίστοιχα, την Πετρούλα Βαρθαλίτου και την Αναστασία Φιολιτάκη που εργάστηκαν ως αρχαιολόγοι της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την μουσειολογική μελέτη της έκθεσης. Μάλιστα στις Ειρήνη Γαβριλάκη και Εύα Τέγου οφείλονται ιδιαίτερες ευχαριστίες από πλευράς μας, μιας και ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε με δική τους προτροπή, εξαιτίας της αγωνίας τους να προωθηθεί το θέμα του νέου Μουσείου Ρεθύμνου στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται και από πλευράς μας στον επίτιμο Έφορο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη για την υλοποίηση του προγράμματος αναστήλωσης του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, όπου φιλοξενείται η προσωρινή έκθεση, αλλά και στον φίλο επίτιμο Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων Γιάννη Τζεδάκι για την ιδέα του να στεγαστεί η προσωρινή έκθεση στο συγκεκριμένο μνημείο.

Ιδιαιτέρως, ωστόσο, ευχαριστούμε τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία, από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και από αυτήν της Γενικής Γραμματέως, υποστήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δημιουργία του Μουσείου. Η κ. Βλαζάκη, μάλιστα, ως αρχαιολόγος και μετέπειτα Προϊσταμένη της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εργάστηκε σε διάφορες σημαντικές θέσεις του Ρεθύμνου και κυρίως στο Χαμαλεύρι.

Αυτή η προσωρινή έκθεση ήταν ένα αναγκαίο ενδιάμεσο βήμα πριν από τη δημιουργία του νέου Μουσείου που, όπως σωστά ανέφεραν στις ομιλίες τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αναδείξει συνολικά τη φυσιογνωμία και τον αρχαιολογικό πλούτο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

Επενδύοντας σε κάθε αισιόδοξη λέξη των ομιλιών του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Περιφερειάρχη Κρήτης, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, του Δημάρχου της πόλης μας, ο Σύλλογός μας, αν και ικανοποιημένος από την προσωρινή έκθεση στον Άγιο Φραγκίσκο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το θέμα του νέου Μουσείου, μη επιτρέποντας, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας, ο προσωρινός χαρακτήρας αυτής της έκθεσης να γίνει μονιμότερος του προβλεπομένου.

Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου