ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εφετείο Χανίων: Ένοχος ο Καλομοίρης για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Την ενοχή του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο δυτ. Κρήτης στα Χανιά κατά πλειοψηφία 5-2 αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό για βρασμό ψυχικής ορμής.

Στα δικαστήρια υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία με ενίσχυση και με δυνάμεις του Ρεθύμνου.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τη συζήτηση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.

Η Εισαγγελική πρόταση

Την προηγούμενη Παρασκευή η Εισαγγελέας της Έδρας, ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από προθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σημειώνοντας πως ο κατηγορούμενος  όταν έφτασε στο σημείο, ο πατέρας του ήταν ζωντανός και ήταν εκείνος που πυροβόλησε πρώτος όταν είδε τον Γιώργο Ξυλούρη να παλεύει με τον πατέρα του.

Μάλιατα, ζήτησε να απορριφθεί ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής καθώς όπως είπε είχε την δυνατότητα μετά το πρώτο επεισόδιο, είτε να απομακρυνθεί είτε να κλειστεί στο σπίτι του. Ωστόσο εκείνος ενεργώντας με νηφαλιότητα, πήγε στο σπίτι του και πήρε το όπλο.

Όπως ανέφερε: «Από την ακροαματική διαδικασία, τις καταθέσεις και τα έγγραφα, αποδείχτηκαν τα εξής περιστατικά:

Προ 5ετίας υπήρχαν κάποιες μικρές κτηματικές διαφορές μεταξύ των δύο οικογενειών που όμως είχαν επιλυθεί ειρηνικά και οι σχέσεις ήταν καλές»

Για τον Λευτέρη Καλομοίρη, έκανε λόγο για έναν σεμνό άνθρωπο με ταλέντο για τον οποίο όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα.

Την ημέρα του συμβάντος, όπως είπε «ο κατηγορούμενος βρισκόταν με παρέα σε καφενείο στο χωριό, όταν τυχαία συναντήθηκε με τον Γιώργο Ξυλούρη. Με το που συναντήθηκαν αμέσως διαπληκτίστηκαν χωρίς να αποδειχτεί ο λόγος και σίγουρα χωρίς σοβαρό λόγο, «για το τίποτα». Ο κατηγορούμενος του συμπεριφέρθηκε σκληρά, τον χτύπησε στο πρόσωπο χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στην πυγμαχία (…)

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος απομακρύνθηκε και ο θανών Γιώργος Ξυλούρης με τη συνδρομή άλλων προσώπων τον κλείδωσαν μέσα στο σπίτι. Ωστόσο όσο προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν εκείνος διέφυγε σε έξαλλη κατάσταση πηδώντας από τη μπαλκονόπορτα.

Ο δε κατηγορούμενος αντί να απομακρυνθεί από το χωριό, πήρε ένα όπλο μέσα από την πατρική του οικία και πήγε κάτω από το σπίτι του Ξυλούρη, ξεστομίζοντας απειλές.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης και άλλοι συγγενείς κατάφεραν να τον απομακρύνουν για δεύτερη φορά από το σπίτι των Ξυλούρηδων.

Ο Ξυλούρης στο μεταξύ έχοντας διαφύγει πήρε ένα όπλο από το όχημά του και σε έξαλλη κατάσταση και με ανθρωποκτόνο δόλο κατευθύνθηκε στο σπίτι του Καλομοίρη.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης προσπάθησε να τον σταματήσει λέγοντάς του «βρε Γιώργη για τα ψέμματα θα σκοτωθούμε;». Τότε και ενώ οι δύο πάλευαν έφτασε ο κατηγορούμενος. Πλησίασε τον Ξυλούρη και εξ επαφής τον πυροβόλησε.

Οι δύο πρώτες βολές

Ο Ξυλούρης ενώ έπεφτε στο έδαφος πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη.

Συνολικά ο Ξυλούρης πυροβολήθηκε 7 φορές ενώ μια μοιραία σφαίρα δέχτηκε ο Λευτέρης Καλομοίρης.

«Ο κατηγορούμενος ομολογεί την πράξη του αλλά ισχυρίζεται ότι όταν το έκανε βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής. Ωστόσο ο ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί» ανέφερε η Εισαγγελέας.

Όπως είπε ο κατηγορούμενος ενήργησε ψυχρά και νηφάλια με απουσία συναισθημάτων, με πλήρη διαύγεια σκέψης και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Τέλος ανέφερε πως και ο Γεώργιος Ξυλούρης επέδειξε εγκληματική συμπεριφορά ωστόσο εκείνος «συγχωρέθηκε» και ζήτησε από το Δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πυροβολώντας εξ επαφής συνολικά επτά φορές.

zarpanews.gr– Φανή Νικηφοράκη