ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Αρχοντάκης – Την Τετάρτη η κηδεία

Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Αρχοντάκης.

Ο Δημητρης Αρχοντακης νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη ύστερα από πτώση του από σκάλα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 5 Μαΐου στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Παράκληση της οικογένειας του αντί στεφάνων να κατατεθούν δωρεές για την μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Αρχοντάκης

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης γεννήθηκε το 1939 στην Ορνέ Αγίου Βασιλείου. Ήταν παντρεμένος με την Άργη, το γένος Ανδρουλιδάκη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ζαχαρία και την Ίλια.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1965 ως το 1966 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», στη συνέχεια βρέθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το 1967 ίδρυσε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Υπήρξε ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Ρεθύμνου, καθώς διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα της πόλης επί 24 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα δήμαρχος διετέλεσε τις εξής περιόδους:

  • 1968-1974
  • 1979-1982
  • 1991-2006

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τον Δημήτρη Αρχοντάκη

Βαθιά θλίψη προκάλεσε σ’ όσους τον γνωρίζαμε η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη, δημάρχου Ρεθύμνου επί 27 έτη. Με τη δουλειά του αναμόρφωσε το Ρέθυμνο! Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για τον Δ. Αρχοντάκη

Η αιφνίδια απώλεια ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, μας έχει συγκινήσει όλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε στον πολυετή δημόσιο βίο του να υπερβεί περιχαρακώσεις και αντιθέσεις, να οραματιστεί και να δρομολογήσει παρεμβάσεις που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων και την ευημερία του τόπου. Κυρίως όμως, γιατί άφησε ένα ευδιάκριτο «αποτύπωμα» ευγένειας, απλότητας, πνευματικής καλλιέργειας και βαθιάς γνώσης των δημοτικών θεμάτων, με το οποίο κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Αυτή είναι η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική «παρακαταθήκη» του Δημήτρη Αρχοντάκη. Και αυτή θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του π. Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη

Τα θερμά συλλυπητήρια της Περιφέρειας Κρήτης, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην οικογένεια του εκλιπόντος π. Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στην προσφορά του π. Δημάρχου, επισημαίνοντας: «Ο Δημήτρης Αρχοντάκης ως Δήμαρχος Ρεθύμνου επί σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδημότες του με προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα συνέδεσε την τοπική
κοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών σχολών στο Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη

Με αφορμή το θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης, Δημήτρη Αρχοντάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, που μέσα από την πολυετή θητεία του στα Κοινά συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με έργα και δράσεις, που άλλαξαν την εικόνα του Ρεθύμνου, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πέρα από Δήμαρχος και έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης με βαθιά γνώση των Θεσμών και των τοπικών ζητημάτων, με σεβασμό στον Άνθρωπο και μακρά προσφορά στην τοπική κοινωνία, ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε και ένας «μεγάλος» δάσκαλος για αρκετές γενιές συμπολιτών μας, που μέσα από τη χαρισματική διδασκαλία του αγάπησαν και έμαθαν την
ελληνική γλώσσα και απέκτησαν τα εφόδια για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη για τον θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης σε δήλωση του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον πρώην Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη.
«Ο Δημήτρης Αρχοντακης με καταγωγή από τη Ορνέ Αγίου Βασιλείου υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός Δήμαρχος, ένας σπουδαίος άνδρας της αυτοδιοίκησης που εργάστηκε με ζήλο για το Ρέθυμνο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας.
Ένα άνθρωπος που ξεχώρισε για την ευγένεια του, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα, την αφοσίωση και την βαθιά του γνώση για τα θέματα του Ρεθύμνου.
Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγο, με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του, στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο βίο.
Για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον Δήμο Ρεθύμνου, ασκώντας υποδειγματικά τα καθήκοντα του κάνοντας αγώνα και σκοπό της ζωής του την προάσπιση των αιτημάτων των συμπολιτών του.
Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, εκτίμηση και σεβασμό για όλα όσα προσέφερε.
Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια δήλωση Γιάννη Κουράκη για την απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη ,ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο που αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.
Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης και αγωνίστηκε με πάθος για το Ρέθυμνο, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.
Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ψήφισμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης για την απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ, πληροφορούμενη το θάνατο του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, Αρχοντάκη Δημητρίου συγκάλεσε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤΡ, το οποίο και  αφού έλαβε  υπόψη του ότι:
-Ο εκλιπών  υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης μετά την αλλαγή του προγενέστερου νομικού καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούσε,
-Υπήρξε  επικεφαλής του από το 2003 έως και το 2006, με πνεύμα εξωστρέφειας και εκσυγχρονισμού και προετοιμάζοντας σημαντικές αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια και έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής ως το κέντρο της επισκεψιμότητας της πόλης,
-Πάντα και ανεξαρτήτως των ζητημάτων που επρόκειτο να διευθετηθούν, αντιμετώπιζε τους πολίτες και συνεργάτες του με προσήνεια,  ευγένεια,  πυγμή, με γνήσιο πολιτικό ήθος.
-Πρωτοστάτησε σε πολλά μεγάλα έργα του Ρεθύμνου, κάνοντάς το ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ποιότητα και ανάπτυξη.
-Έως τελευταίας στιγμής, αποτέλεσε αρωγό και σύμβουλο του ΔΛΤΡ προς όφελος των πολιτών του Ρεθύμνου.
Απεφάσισε:
-Να μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
-Να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.
-Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης και στον τοπικό τύπο.

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ρεθύμνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΡ συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 04 Μαίου  2021, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του  Δημήτρη Αρχοντάκη , πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης και Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΡ κατά τα έτη  1979-1982, 1995-1998, 1999-2002, 2002-2006  και αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να εκφρασθούν τα θερμά συλλυπητήρια του Σωματείου Εργαζομένων  στην οικογένεια του εκλιπόντος
2. Να παρασταθεί ένα μέλος λόγω των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κατά την νεκρώσιμη ακολουθία
3. Αντί στεφάνου να προσφερθεί ενίσχυση υπέρ της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού του Γ. Νοσοκομείου Ρεθύμνου σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος
4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο και να επιδοθεί στην οικογένειά του

Συλλυπητήρια από την Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ

Η Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της, για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ψήφισμα της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Κρήτης

Το Συμβούλιο των Εφόρων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, μετά την αναγγελία της εκδημίας του Αρχοντάκη Δημήτριου, πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Παλαιού Προσκόπου και Βαθμοφόρου ένθερμου συμπαραστάτη του Ρεθεμνιώτικου Προσκοπισμού, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Εφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στην Προσκοπική κίνηση του Ρεθύμνου και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων γενικότερα, το οποίο τον είχε τιμήσει με τα μετάλλια Φίλων του Προσκοπισμού́ (1992) και Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό́(2009) αποφασίζει ομόφωνα:
1.Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Δημάρχου, και τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του
2.Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του.
3.Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες κατά τις συγκεντρώσεις των τμημάτων της Περιφερειακής Εφορείας στην πρώτη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει, αφού γίνει αναφορά στα μέλη της για την προσφορά του εκλιπόντα.
4.Να κατατεθεί αντί στεφάνου χρηματικό ποσό, για την ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
5.Να δημοσιευθεί το παρόν στον Τοπικό Τύπο.

Ψήφισμα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνου

Στο Ρέθυμνο σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου 2021, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ συνήλθε σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, στο άκουσμα της θλιβερής αναγγελίας του θανάτου του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημητρίου Αρχοντάκη και εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του:
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία ανθρώπων, όπως ο εκλιπών τ. Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης όχι μόνο για τις γνώσεις, τις ικανότητες και την επιτυχή πραγμάτωση ενός στιβαρού έργου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης αλλά και για την σπουδαία προσφορά του τόσο στην προώθηση της Τέχνης και του Πολιτισμού όσο και στην ανάπτυξη του Τουρισμού ως βασικούς πυλώνες ευημερίας του Ρεθύμνου.
Από τις πλέον χαρισματικές, τόσο πνευματικά όσο και πολιτικά, προσωπικότητες του τόπου, υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Δήμο Ρεθύμνης αφήνοντας ακριβή παρακαταθήκη.
Ας αναπαύεται εν ειρήνη στην γη του τόπου που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.
Η Επιτροπή Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης εξέδωσε ομόφωνα την 8/2021 απόφασή του ως εξής:
1. Να εκφράσει τα θερμότατα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.
3. Να δοθεί αντίγραφο του ψηφίσματος στην οικογένεια.

Συλλυπητήρια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου

Το ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου πληροφορήθηκε για το θλιβερό γεγονός του αδόκητου θανάτου του Δημήτρη Αρχοντάκη. Η πολυετής προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς ο οραματισμός, η εργατικότητα και η μεθοδικότητα του συνέβαλαν στην διαρκή πρόοδο του Ρεθύμνου.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας. Καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Εις μνήμην του Δημήτρη Αρχοντάκη και αντί στεφάνου, καταθέτουμε ποσό υπέρ της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του. Δημοσιεύουμε το παρόν στον τύπο.