ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Θλίψη στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Σταμάτης Κόκοτας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική στο Ασκληπιειό Βούλας, όπου η υγεία του σημείωσε ραγδαία επιδείνωση.

Είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία για τον απαραίτητο έλεγχο, ωστόσο, τα ξημερώματα του Σαββάτου απεβίωσε.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Οι φαβορίτες ήταν το σήμα κατατεθέν του, το τραγούδι ήταν το πηγαίο ταλέντο του, ενώ ο Παναθηναϊκός η μεγάλη αθλητική του αγάπη.

Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Η συνάντηση με τον Ξαρχάκο που του άλλαξε τη ζωή και σχέση με τον Ωνάση

Με σήμα κατατεθέν τις πλούσιες φαβορίτες του ο Σταμάτης Κόκοτας υπήρξε ένα ταλέντο που θα μπορούσε να κάνει καριέρα εκτός Ελλάδας, αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο του ο άνθρωπος που του άλλαξε τη ζωή. Κι αυτός ήταν ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Στις σπουδές του στο Παρίσι γνωρίζει το πρόσωπο-κλειδί. Όπως είχε πει και ο ίδιος: “Εκεί έκανα και πολλή τηλεόραση. Δίπλα σε μεγάλους σαν τον Αζναβούρ, τον Ζιλμπέρ Μπεκό κ.ά. Αλλά και στην Ιταλία με τον Τζιάνι Μοράντι. Έλειψα οκτώ χρόνια. Η δουλειά πήγαινε πολύ καλά, ήμουν πανευτυχής, ήθελα να μείνω”. Η συνάντηση με τον Σταύρο Ξαρχάκο, αλλάζει τα σχέδια καθώς ο σπουδαίος συνθέτης τον πείθει να γυρίσει στην Ελλάδα. “Χρωστάω πάρα πολλά στον Ξαρχάκο, διότι εκείνος ανακάλυψε ‘τον Κόκοτα’, εκείνος με παρουσίασε στο ελληνικό κοινό”.

Σε άλλη, πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφερθεί στις πολύ σημαντικές προσωπικότητες που είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

“Αυτό που με γεμίζει ενέργεια είναι μια φωτογραφία μου που είχα βγάλει παλιά. Την κρατάω και κάθε φορά που τραγουδάω τη δείχνω στον κόσμο”, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου έκανε αναφορά στον Σταύρο Ξαρχάκο, δηλώνοντας ότι τον αγαπά πολύ και τον ευχαριστεί γιατί τον ανακάλυψε, ενώ για τη Μαρία Κάλλας είπε: “Η Μαρία Κάλλας συνέπεσε να είναι γνωστή μου, δημοπρατήθηκαν και 4 δικά μου δισκάκια που της είχα χαρίσει”. Επίσης, μίλησε για τη ζωή του στο Παρίσι, λέγοντας πως είναι ο “Κόκοτας” πρώτα στο Παρίσι και μετά στην Ελλάδα.

“Με τον Ωνάση ήμασταν φίλοι, ήμουν ο διασκεδαστής του. Έτυχε να κάνουμε πολλές παρέες, με πολύ δύσκολους ανθρώπους, από βασιλιάδες και βάλε. Μέχρι την ημέρα που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν καλός άνθρωπος, ένας λεβέντης και μισός. Όταν έβλεπε ότι με ενοχλούσε κάποιος, πήγαινε κοντά και τον έδιωχνε”, ανέφερε για τον Αριστοτέλη Ωνάση.