ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eγκαινιάστηκε στο Ρέθυμνο η υπαίθρια περιοδική έκθεση «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Τα εγκαίνια της υπαίθριας περιοδικής έκθεσης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο.

Η έκθεση που θα φιλοξενείται στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου το διάστημα 2 Ιουλίου με 1 Αυγούστου 2021, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021, πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, και τη σύμπραξη του Δήμου Ρεθύμνης

Με αφετηρία  τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, η Έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικά σχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής (application) για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR code.

Στα εγκαίνια έγινε παρουσίαση της Έκθεσης  από τον πρόεδρο της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και ακολούθησε ξενάγηση από τους επιστημονικούς συντελεστές της Έκθεσης.

Στην τελετή των εγκαινίων, που τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος,  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης , κ. Γιώργης Μαρινάκης, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων του Νομού,  χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή και Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας & Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Θωμάς Κρεβετζάκης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, στον χαιρετισμό της δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με θέμα την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη,  εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση και αποτελεί μία από τις ουσιαστικές δράσεις τις οποίες η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει και στηρίζει από άκρου εις άκρον σε ολόκληρο το Νησί. Η συγκεκριμένη  έκθεση μετά  το Ηράκλειο και τα  Χανιά, θα βρίσκεται για ένα περίπου μήνα στην πόλη του Ρεθύμνου. Η ιστορική ή συλλογική μνήμη, σε αντίθεση με την ατομική που σβήνει στο πέρασμα του χρόνου, μένει αναλλοίωτη και διαχρονική. Είναι επίσης ανεκτίμητη, διότι διαμορφώνει ταυτότητες και εκφράζει την συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν. Έτσι, διδάσκει, καθοδηγεί και ενώνει. Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη, δεν έχουν και μέλλον, αφού όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η παρούσα Έκθεση μας παρέχει τη δυνατότητα να ανατρέξουμε στον αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία πριν από δύο αιώνες και να βιώσουμε στιγμές συγκίνησης για το ψυχικό μεγαλείο των  ανθρώπων του λαού μας που μας κάνουν περήφανους για την ιστορία του τόπου μας και την καταγωγή μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής εξαιρετικής προσπάθειας, που ελπίζουμε και αξίζει να έχει συνέχεια και για άλλα γεγονότα, που κατέχουν περίοπτη θέση στην κρητική ιστορία».