ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκαινιάστηκε το νέο νηπιαγωγείο στα Ακούμια

Εγκαινιάστηκε το νέο νηπιαγωγείο Ακουμίων στον δήμο Αγίου Βασιλείου.

Πρόκειται για μονοθέσιο νηπιαγωγείο το οποίο ιδρύθηκε φέτος με προσπάθειες του τμήματος παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Φοιτούν 9 παιδιά και στο ολοήμερο το οποίο λειτουργεί, συμμετέχουν 7 παιδιά.

Στα εγκαίνια του νέου σχολείου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας Αντώνης Τσουρδαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Λιοδάκης, Μανόλης Τσιρινδάνης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδάκη και Αγγελική Πελαντάκη, ο διευθυντής Α’θμιας Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακουμίων Ευγενία Σταματογιαννάκη, καθώς και μέλη του τοπικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμίων Γιώργος Μαρκουλάκης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Κατερίνα Πετούση και Ξένια Σιάπκα, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Σπηλίου Εμμανουήλ Χαλικάκης και πλήθος κόσμου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος π. Αθανάσιος Καραχάλιος και οι αιδεσιμολογιώτατοι π. Κωνσταντίνος Παπαδομιχελάκης, π. Ιωάννης Πιτσιδιαννάκης, π. Γεώργιος Σταματεράκης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας δήμου Αγίου Βασιλείου, καθηγητής Αντώνης Τσουρδαλάκης, ανέφερε:

«Η πράξη της ίδρυσης και της έναρξης λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας, κυρίως όταν αυτά λαμβάνουν χώρα στην περιφέρεια, αναμφίβολα αποτελούν γεγονότα από τα πλέον ενθαρρυντικά και αισιόδοξα για το μέλλον αυτού του τόπου. Γιαυτό και η σημερινή ημέρα, τολμώ να πω, αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη ιστορία των Ακουμίων.

Να αποσαφηνίσω επίσης εξαρχής, ότι το σημερινό ευτυχές γεγονός δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός, άλλα σύμπραξης πολλών, θεσμικών εκπροσώπων, συμβουλίων, υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι τελικά το κατέστησαν εφικτό και εν τέλη πραγματικότητα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δημοτική αρχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη διαμόρφωση συνθηκών ευημερίας, κοινωνικής και οικονομικής προόδου, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν σε υποδομές αναπτυξιακά έργα κ.ά., εντάσσει συνεχώς και κατά προτεραιότητα, πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση και στην επιμόρφωση, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών της.

Σαφές δείγμα της προσπάθειας αυτής η ίδρυση του νηπιαγωγείου Ακουμίων, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με αρ. 4582 της 30ης Αυγούστου 2022.

Θα ήθελα ωστόσο με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι πρόκειται για ίδρυση και όχι επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου Ακουμίων. Αφορά δηλαδή την εξαρχής ίδρυση νέου σχολείου, για την οποία απαιτήθηκε υλοποίηση όλων των τυπικών διαδικασιών και λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων και αποφάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τις απαιτητικές διαδικασίες που έπρεπε να προωθηθούν για να φτάσουμε στο προσδοκώμενο, το οποίο μας χαροποιεί όλους ιδιαιτέρως.

Είναι βεβαιωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η ύπαρξη και η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας εντός των ορίων μιας κοινωνίας, εκτός του εκπαιδευτικού ρόλου επιτελεί και άλλους, εξίσου σοβαρούς, διότι λειτουργώντας συνεκτικά, ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της αλλά και των ατόμων της.

Αγαπητοί συνδημότες, κάτοικοι της Κοινότητας Ακουμίων, ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά μας σχετικά με το νεοϊδρυθέν νηπιαγωγείο, σας καλούμε να αγκαλιάσετε το νέο σας σχολείο, να στηρίξετε τη λειτουργία του και τους εκπαιδευτικούς του, για ένα και μόνο λόγο: Γιατί επίσημα πλέον από σήμερα, εδώ, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι αυριανοί πολίτες, το μέλλον του τόπου σας»!

Ο κ. Τσουρδαλάκης, ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλλαν για την ίδρυση του σχολείου τόσο από πλευράς δήμου – δήμαρχο και Δ.Σ. τον κ. Κωνσταντινάκη για την προσφορά του, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τον βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη και τους υπουργούς Ζ. Μακρή και Θ. Σκυλακάκη.