ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εγκαίνια έκθεσης «Πλαισιώνοντας την Κρήτη» για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Την Κυριακή 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πλαισιώνοντας την Κρήτη» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 71η Επέτειο της Μάχη της Κρήτης.

H έκθεση αυτή σχεδιάστηκε από τον Νεοζηλανδό παραγωγό και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, John Irwin, ο οποίος συνέλλεξε το εκτιθέμενο υλικό από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Νέας Ζηλανδίας κυρίως.

Στην έκθεση εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Νεοζηλανδού καλλιτέχνη Peter McIntyre, τον οποίο είχε ορίσει ο Αντιστράτηγος Bernhard Feyberg ως επίσημο πολεμικό καλλιτέχνη το 1941. Επίσης εκτίθενται ανέκδοτες ερασιτεχνικές φωτογραφίες της εποχής εκείνης, οι οποίες κατά μεγάλο μέρος τραβήχτηκαν «παράνομα» από πολίτες ή στρατιώτες (αφού είχε απαγορευτεί η κατοχή φωτογραφικής μηχανής) με κλεμμένες, από τους Γερμανούς, φωτογραφικές μηχανές Leica.

Τέλος στην έκθεση προβάλλεται και ένα ανέκδοτο 14-λεπτο ντοκιμαντέρ του John Irwin, με τίτλο «Από την Σούδα ως την Αλεξάνδρεια», το οποίο είναι μια «συρραφή» ερασιτεχνικών ταινιών του 1941 σε φιλμ 8 mm, με σκηνές της καθημερινότητας αλλά και πολεμικής προετοιμασίας των Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Βαγγέλης Ντουσάκης, ενώ ο Βασίλης Κοζωνάκης ανέλαβε την ανατύπωση/αναπαραγωγή των έργων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Μαΐου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00.