ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου

Εγκαίνια έκθεση στο Χρωμοναστήρι

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη τα εγκαίνια της έκθεσης για την παρουσία Αυστρο-Ουγγρικών στρατευμάτων στην Κρήτη, στο Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου.

Τα Αυστρ0-Ουγγρικά στρατεύματα είχαν παρουσία στο νησί μας, στα τέλη του 19ου αιώνα (1897-1898) και συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή των συμμαχικών δυνάμεων την περίοδο που η Κρήτη τελούσε υπό τον Οθωμανικο ζυγό με τον οποίο οι Κρητικοί βρίσκοντας σε συνεχείς αιματηρές συγκρούσεις και μεσουρανούσε το “Κρητικό Ζήτημα”.

εκδήλωση στο Χρωμοναστήρι Η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα κα Εστερ Σάντορφι, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και παρέδωσε τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους φορέων – πολιτικών και στρατιωτικών) μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινακης και η Αντιδήμαρχος Τουρισμου Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη. Ο Δήμαρχος απηύθυνε το καλωσόρισμα στην κα Πρέσβη, στον Γενικό Πρόξενο της Ουγγαρίας στην Κρήτη κ. Κωνσταντινίδη και στους παριστάμενους.

Ακολούθησε μια εξαιρετικα ενδιαφέρουσα παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου καθώς και των σχέσεων Ουγγαρίας – Κρήτης διαχρονικά από τον κ. Δημήτρη Νικολακάκη, ερευνητή, ιστορικό & συγγραφέα η οποία περιελάμβανε και παρουσίαση σχετικών εικόνων της εποχής εκείνης.

Το κοινό μάγεψε ο διακεκριμένος Ούγγρος πιανίστας Γιόνας Μπάλατζ με απέδωσε με εξαιρετικό ταλέντο εργα διάσημων συνθετών αλλά και συρτάκι!

Η εκδήλωση τελείωσε με περιήγηση στο χώρο της Έκθεσης που φιλοξενεί το Στρατιωτικό Μουσείο, με ιστορικά ντοκουμέντα που παραχώρησαν οι διοργανωτές την οποία επιμελήθηκε με μεράκι ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Μιχελάκης.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου που συμμετείχε ενεργά στην όλη διοργάνωση.