Εγκρίθηκε η ένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο ΕΣΠΑ – Ξεκινούν οι εργασίες

Αρχαιολογικό Μουσείο ΡεθύμνουΜετά από προσπάθειες μηνών και στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης πέτυχε την ένταξη της Πράξης «προσωρινή έκθεση αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου» στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή της από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το ποσό των 287. 900 Ευρώ.

Η ΚΕ΄Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων θα λάβει το παραπάνω ποσό για την υλοποίηση της πράξης, η οποίας προβλέπει η μετεγκατάσταση των εκθεμάτων από το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου στο Ρέθυμνο, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία νέας προσωρινής έκθεσης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει αντικείμενα από τη Νεολιθική περίοδο έως και την περίοδο της Ενετοκρατίας, προκειμένου να προβληθεί η διαχρονική ιστορία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η διάρθρωση της έκθεσης γίνεται σε χρονολογικές ενότητες, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτεθούν περίπου 1000 αντικείμενα, είτε τοποθετημένα σε προθήκες είτε ελεύθερα στο χώρο, ενώ για την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου και των εκθεμάτων θα αξιοποιηθούν σύγχρονα εποπτικά μέσα με το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό.

Συγκεκριμένα το έργο, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 16 περίπου μηνών, περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:

1) Εκπόνηση μελέτης ειδικού (προθηκών) και γενικού φωτισμού
2) Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού υλικού και φωτιστικών σωμάτων.
3) Κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων εποπτικού υλικού.
4) Δημιουργία φυλλαδίου, καταλόγου και εποπτικού υλικού
5) Εκτυπώσεις – είδη αρχειοθέτησης
6) Τοποθέτηση πινακίδων έργου.
7) Εργασίες αναβάθμισης αίθουσας. Προμήθεια υλικών, βαφή κτηρίου εσωτερικά –εξωτερικά, συμπλήρωση χάλκινων υδρορροών,
8) Προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών σωμάτων και αφυγραντήρων χώρου
9) Μεμβράνες παραθύρων και ρολοκουρτίνες παραθύρων
10) Κατασκευή 22 προθηκών, 4 αναπαραστάσεων, εκδοτηρίου εισιτηρίων
11) Γυάλινος προθάλαμος εισόδου.
12) Προμήθεια υλικών, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων.
13) Ηλεκτρονικός εξοπλισμός ( οθόνες- φορητός Η/Υ, εκτυπωτής, σύστημα βιντεοπροβολής).
14) Προμήθεια εργαλείων -υλικών συντήρησης αρχαιοτήτων και υλικών για τη στήριξη και την ανάρτηση των εκθεμάτων.
15)Ενίσχυση δικτύου με ΔΕΗ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελικά μια προσπάθεια μηνών είχε αίσια έκβαση. Ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης συνδράμαμε την ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην προσπάθεια ένταξης της προσωρινής έκθεσης αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου στο ΕΣΠΑ. Με τη χρηματοδότηση των 287.900 Ευρώ προβλέπεται να γίνουν πολύ σημαντικές και απαραίτητες εργασίες, που θα διασφαλίσουν και θα προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολύτιμα αντικείμενα της προσωρινής έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, τα οποία αποτυπώνουν διαχρονικά την ιστορία του τόπου μας. Ευχαριστούμε θερμά τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, η οποία και αναγνώρισε την αναγκαιότητα αυτής της χρηματοδότησης και εργάστηκε για την υλοποίησή της».