ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ειδικό βραβείο επιτροπής στην Αμερική για το ντοκιμαντέρ «Πως να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα»!

Το ντοκιμαντέρ µικρού µήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων µε αυτισμό Ρεθύµνου, απέσπασε το ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ Los Angeles Greek Film Festival που έλαβε χώρα από τις 9 – 15 Μάη, στην Αμερική.

Σύμφωνα με την επιτροπή, “το ανεπιτήδευτο, σύντομο ντοκιμαντέρ μας δείχνει πώς η η υπερδύναμη και η αλήθεια βρίσκονται συχνά σε μικρές γωνιές, όπου δημιουργούνται ασφαλείς χώροι, χωρίς αποκλεισμούς που επιτρέπουν τη φαντασία του άλλου να ανθίσει.”

Τον περασμένο μήνα το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε για προβολή και στην 17η διοργάνωση του SEEfest. Το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Λος Άντζελες (SEEfest), είναι ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ που παρουσιάζει την κινηματογραφική και πολιτιστική πολυμορφία 19 χωρών των Βαλκανίων στο αμερικανικό κοινό.

Επίσης, συμμετείχε στο φεστιβάλ Moving body – Moving image, στη Νέα Υόρκη, που πάντα αναδυκνύει κοινωνικά θέματα, ενώ στην φετινή εκδοχή του, έχει στο επίκεντρο, σώµατα µε αναπηρία.

Toν περασμένο Δεκέμβρη, το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ R.o.d.i. – Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεµιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους Δράµας, ενώ ακολούθησε το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυµπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιµαντέρ στη Χαλκίδα. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουµεντάκης.

Υπόθεση:

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συµβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο.

Μια οµάδα νέων “αντιηρώων” µε δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν µαθήµατα θεάτρου. Οι νεαροί “αντιήρωες” εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την µεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δηµιουργήσουν µια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, µε θεµατική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθηµερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά, για να είσαι σούπερ-ήρωας, πρέπει να περνάς µέσα από τοίχους;

Σηµείωµα σκηνοθέτη:

Η θεατρική εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι: ανακαλύπτεις εσένα, πλουτίζεις και ξαφνικά γίνεσαι φτωχός, για να πλουτίσεις συναισθηµατικά και πάλι. Ανακαλύπτεις τα όρια και τις αντοχές σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήµατα σου και να συναναστρέφεσαι άλλους ανθρώπους. Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά µε το θέατρο, µε σκοπό να γνωρίσουν το θυµικό τους. Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα µε δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισµού. Η ένταξη και η κοινωνική ενσωµάτωση είναι υπόθεση όλων µας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει µια στιγµή µόνο, για να σε πείσει ότι ακόµη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα µάτια, είναι πραγµατικοί σούπερ- ήρωες.

Σηµείωµα Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου:

Μέσω µιας παρέας ενηλίκων νέων µε αναπηρία, που παίρνουν µέρος στις δράσεις του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, γεννήθηκε ένα θεατρικό – κινηµατογραφικό σχήµα. Η ανάγκη για έκφραση τροφοδοτήθηκε και εκτονώθηκε µέσα από ένα πρόγραµµα «Προσβασιµότητα στην τέχνη» από το Υπουργείο Πολιτισµού. Οι πρωταγωνιστές µας είναι 12 νέοι, άτοµα µε νοητική στέρηση, αυτισµό, σύνδροµο down και κινητικές αναπηρίες. Η σχέση τους µε το θέατρο ήταν µηδενική. Μέσα από την οµάδα γεννήθηκε κάτι πηγαίο και πρωτόγνωρο. Αυτοί οι νέοι µε εγγενείς δυσκολίες χτίζουν ένα δίαυλο επικοινωνίας αγγίζοντας τον κόσµο των συναισθηµάτων µε τα δικά τους χέρια, βλέµµατα, ανάσες. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου αναζητούν την εσωτερικότητά τους, απογειώνουν τη φαντασία τους, ώστε να γίνουν εκείνοι που ονειρεύονται. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούν ξεφεύγοντας από τις σωµατικές αδυναµίες τους στην κίνηση, στο λόγο ή στην κατανόηση να πετάξουν ψηλά, να σπάσουν στεγανά που οι άλλοι θέτουν, να αναδείξουν αυτό που πραγµατικά είναι: ΗΡΩΕΣ.

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα – How to train an antihero Διάρκεια: 26′

Συντελεστές:

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
DOP: Γιάννης Μπλέτας
Μουσική: Γιώργος Κουµεντάκης
Ήχος: Ble Productions
Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας
Κοστούµια: Δέσποινα Ανυφαντάκη

Σχεδιασµός ήχου – µίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουµανάκη

Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάµαργα.

Υποτιτλισµός: Aurthorwave

Συµµετέχουν: Στέλιος Βουρβαχάκης, Παναγιώτης Λύκος, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη, Μιχάλης Δρυγιαννάκης, Δέσποινα Πετσαγγουράκη, Στέλλα Λαγουδάκη, Μαρία Δραµιτινού, Κωστής Μίσα, Στελιάννα Παπαδάκη, Μανόλης Σταυρουλάκης.

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, µε την επίβλεψη του προγράµµατος “Αγγίζοντας τον κόσµο των συναισθηµάτων µε τα δικά µου χέρια” του Υπουργείου Πολιτισµού & Αθλητισµού.

Συµπαραγωγή: Ble Productions

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισµού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Iστοσελίδες: www.autismreth.grwww.bleproductions.gr