Εικόνες ντροπής: Σκάφη μολύνουν με περιττώματα τα νερά στη μαρίνα Ρεθύμνου

Ασυνείδητοι με ιδιωτικά σκάφη που ελλιμενίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη μαρίνα του Ρεθύμνου, ρυπαίνουν τα νερά, οδηγώντας σε πλήθος καταγγελιών. Βρώμικα νερά πλυντηρίων και τουαλέτας, παρελαύνουν ανά διαστήματα στη μαρίνα, με τους πολίτες να αντιδρούν ζητώντας την επίλυση του προβλήματος.

Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε το neakriti.gr, αποτυπώνονται ακόμα και περιττώματα να επιπλέουν στα νερά της μαρίνας, προκαλώντας αίσθημα ντροπής και αποτροπιασμού.

Το λιμεναρχείο Ρεθύμνου, έχει λάβει αρκετές καταγγελίες σχετικά με αυτή την κατάσταση που χρονίζει πλέον, όμως τονίζει πως από τη στιγμή που δεν έχει εντοπιστεί επ’ αυτοφώρω ο παραβάτης, τα χέρια τους είναι ουσιαστικά δεμένα.

Στην περιοχή υπάρχουν τουαλέτες με κερματοδέκτη για να εξυπηρετήσουν όσα σκάφη ελλιμενίζονται, δεν προσφέρονται ωστόσο επιπλέον παροχές, καθώς όπως τονίζει το λιμενικό ταμείο, ο χώρος τυπικά δεν είναι μαρίνα, αλλά απλή λιμενική εγκατάσταση και οι ιδιοκτήτες σκαφών επιβάλλεται να συμμορφώνονται με τις νόμιμες οδηγίες.

Η διεύθυνση του λιμενικού ταμείου, κάνει λόγο για ασέβεια, καθώς όπως δηλώνει, τα περιστατικά αφορούν κυρίως επισκέπτες της πόλης, και παράλληλα επισημαίνει πως ενώ όλα τα σκάφη τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και την κατάθεση εγγράφων όπως υποχρεούνται, παρόλα αυτά, πετούν τα λύματα τους στα νερά της μαρίνας από ασυνειδησία. Παράλληλα, η ανησυχία των πολιτών εντείνεται, καθώς αυτή η τραγική εικόνα επιφυλάσσει άμεσες συνέπειες για το περιβάλλον.

«Υπάρχουν καταγγελίες για λύματα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, που έχουμε κατάπλους πολλών ιδιωτικών σκαφών στη μαρίνα, αλλά και για σκάφη που ελλιμενίζονται μόνιμα. Έπειτα από κάθε καταγγελία, το λιμεναρχείο διεξάγει έρευνα και πηγαίνει στο σημείο, αλλά ουδέποτε έχουμε διαπιστώσει ρύπανση. Ορισμένες φορές υπάρχει μια μυρωδιά στην περιοχή, αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει την πηγή της ρύπανσης. Αν δε βρεις την πηγή, δε μπορείς να βρεις και τον υπαίτιο».