Στο άνοιγμα της εστίασης στην Ελλάδα ύστερα από έξι μήνες αναφέρεται ρεπορτάζ του Reuters, με τους Έλληνες να πίνουν ξανά τον καφέ τους κάτω από τον ζεστό ήλιο.

«Η Ελλάδα επέτρεψε στα εστιατόρια και τα μπαρ να ανοίξουν από τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων του κορονοϊού πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου.

Έξι μήνες αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή lockdown ενόψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, η δυνατότητα να πάει κάποιος πλέον σε σε καφέ και ταβέρνες είναι ένα μικρό βήμα προς την ομαλότητα.

«Όταν μου έφεραν το ποτήρι νερό, σκέφτηκα, είναι σαν τον παλιό καλό καιρό. Είναι υπέροχο», είπε ο Γρηγόρης Κυρλίδης ενώ απολάμβανε τον καφέ του σε μια καφετέρια των Αθηνών.

Η Ελλάδα πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι υπηρεσίες υγείας της υπέστησαν σοβαρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες από την αύξηση των λοιμώξεων σε περιοχές, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά η Ελλάδα έχει καταγράψει 348.568 κρούσματα και 10.587 θανάτους.

Καθώς τα self test και οι εμβολιασμοί αυξάνονταν, η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς και πλέον ελπίζει βάσιμα πως θα αποφύγει να χαθεί και το φετινό καλοκαίρι για τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

«Είμαστε χαρούμενοι που ανοίξαμε μετά από έξι μήνες, πιστεύουμε ότι το άνοιγμα των εστιατορίων σηματοδοτεί το άνοιγμα του τουρισμού», δήλωσε ο σερβιτόρος Παναγιώτης Μεγκρέμης.

Ο Διονύσης Σαλπάνης, ιδιοκτήτης καφέ, δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε στη δουλειά. «Είχαμε ξεχάσει πώς ήταν, βλέπουμε ανθρώπους να κάθονται στα τραπέζια», είπε. «Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα ξανακλείσουμε».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα εμβόλια και τα μέτρα καραντίνας έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση των ποσοστών των κρουσμάτων, αλλά θέλει να γίνει προσεκτικό άνοιγμα για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση κρουσμάτων.

Στη χώρα έχουν γίνει 1 εκατ. εμβολιασμοί και τα σύνορα έχουν ανοίξει σε επισκέπτες από διάφορες χώρες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ».