ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Δήμος Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, σας προσκαλούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στο Ρέθυμνο, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. 

Το σύνθημα της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος όπως έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη είναι “Νικάμε την πλαστική ρύπανση” και με αφορμή αυτό, θα αναδειχθούν μεταξύ άλλων οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη από την πλαστική ρύπανση, οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα παράκτια οικοσυστήματα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αειφόρο διαχείριση των υδάτων και τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Ρεθύμνης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει 9:30 π.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού (Εμμανουήλ Βερνάρδου 12, Παλιά πόλη Ρέθυμνου) όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα παράκτια οικοσυστήματα, η επίδραση των πλαστικών στην θαλάσσια βιοποικιλότητα και άλλα.

Την ημερίδα θα πλαισιώσει παράλληλη δράση για παιδιά η οποία θα λάβει χώρα στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου και θα περιλαμβάνει διαδραστικό παιχνίδι για τη χελώνα Caretta caretta με μαθητές Δημοτικού. Σημειώνεται ότι η χελώνα Caretta caretta αναπαράγεται στην παραλία του Ρεθύμνου, μεταξύ Περιβολίων και Σκαλέτας, θεωρούμενη ως μια από τις τρεις σπουδαιότερες θέσεις αναπαραγωγής της στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο!

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE Natura2000 Value Crete» («Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη» – LIFE13 INF/GR/000188).