ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου προσκάλεσε το Π.Γ.Π.Κ. σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14/3/2022 στις εγκαταστάσεις του Άρη Ρεθύμνου.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας, κατά της οπαδικής βίας, αλλά και κατά του πολέμου υψώνοντας πανό με συνθήματα, τα οποία φιλοτέχνησαν οι ίδιοι. Στα πανό που έφτιαξαν έκαναν ιδιαίτερη μνεία στον αδικοχαμένο Άλκη, ο οποίος έπεσε νεκρός στον βωμό της οπαδικής βίας πρόσφατα.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στα τμήματα της Β΄ Γυμνασίου των δύο σχολείων διεξήχθη παρά τον βροχερό καιρό μέσα σε κλίμα σεβασμού, ενθουσιασμού και ευγενούς άμιλλας με θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες. Αμφότεροι μαθητές απέδειξαν ότι αυτό που μετράει είναι το «ευ αγωνίζεσθαι» και ένιωσαν ότι έβαλαν το δικό τους «λιθαράκι» σε μια κίνηση διαμαρτυρίας κατά της σχολικής βίας, κατά της οπαδικής βίας, κατά του πολέμου. Στη συνέχεια, διεξήχθησαν δύο ενδοσχολικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες ανάμεσα στα τμήματα της Α΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου, οι οποίοι επισφράγισαν την ημέρα με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου ήταν παρών στηρίζοντας τη δράση αυτή και προσέφερε χυμούς σε όλους τους μαθητές. Ήταν μία δράση συλλογική ανάμεσα στα γειτονικά σχολεία, η οποία «αγκαλιάστηκε» από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Τέτοιου είδους δράσεις προσφέρουν στους μαθητές μια διαφορετική ευκαιρία για μάθηση, τους καθιστούν ενεργούς πολίτες, τους ευαισθητοποιούν για το κοινωνικό «γίγνεσθαι» και καλλιεργούν τις επικοινωνιακές  τους δεξιότητες.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, ήταν μια νίκη υπέρ του σεβασμού, του διαλόγου, της ειρήνης, της άμιλλας,  γιατί κατά τον Αριστοτέλη «ὅπου γὰρ ἅμιλλα, ἐνταῦθα καὶ νίκη ἔστιν». Ας περιφρουρούμε αυτές τις αξίες!

Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για την ουσιαστική τους στήριξη, τον Άρη Ρεθύμνου για την παραχώρηση του χώρου και ιδιαίτερα τους εμπλεκομένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Δώρα Τσουλουχά, Γιώργο Νεονάκη, Κατερίνα Μανιουδάκη (4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου) και Χρυσή Ψυχαράκη (Π.Γ.Π.Κ.), οι οποίοι είχαν την εποπτεία των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου