Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Μαρία Τσιριμονάκη στην επέτειο του εξαμήνου από την εκδημία της διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλιπούσα υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου και σύμβουλός του σε θέματα λαϊκής υφαντικής. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, συμπαραστάτης του οποίου είχε επίσης διατελέσει.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης, οι εκπρόσωποι των οποίων θα χαιρετήσουν την εκδήλωση. Στη συνέχεια τον λόγο θα λάβουν η πρόεδρος της Χ.Ε.Ν. Ρεθύμνου Χαρά Ζωνουδάκη και η πρόεδρός του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης Φέφη Βαλαρή, οι οποίες θα αναφερθούν στην προσφορά της Μαρίας Τσιριμονάκη στα σωματεία τους.

Ομιλητές θα είναι επίσης ο συνταξιούχος φιλόλογος-θεολόγος καθηγητής Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, με θέμα «Μαρίας Τσιριμονάκη αναμνήσεις» και ο πρώην διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Τζεκάκης με θέμα «Ο μυστικός κόσμος της Μαρίας Τσιριμονάκη». Θα συνεχίσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κατερίνα Τσακάλη, που θα μιλήσει με θέμα «Το συγγραφικό λαογραφικό έργο της Μαρίας Τσιριμονάκη».

Τον κύκλο των ομιλητών θα κλείσει ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης με θέμα «Ο αξιακός κόσμος της Μαρίας Τσιριμονάκη όπως εκφράστηκε μέσα από το συγγραφικό της έργο».

Θα ακολουθήσει μουσικός επίλογος από την μουσικολόγο και καθηγήτρια μουσικής Ελευθερία Μιχάλα, η οποία θα αποδώσει στο πιάνο το «Reproches d’amour (romance sans paroles)» του L. Schatz. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση της οικογένειας Τσιριμονάκη. Συντονιστής της θα είναι ο Χάρης Στρατιδάκης.

Μετά το τέλος όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν το βιβλίο «Κόσμημα πνευματικόν της Ρεθύμνης. Μαρία Τσιριμονάκη (1925-2017)», που αποτελεί προσφορά του Μανόλη Χαλκιαδάκη και των «Ρεθεμνιώτικων Νέων». Υπενθυμίζεται ότι η εκλιπούσα διετέλεσε επί σειρά δεκαετιών συνεργάτης της εφημερίδας αυτής.