ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση στο Ρέθυμνο με θέμα «Μείωση Βλάβης: Το kit για την ενίσχυση της ζωής»

Η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» συνδιοργανώνει την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 15.00-17.00, στην αίθουσα 9 της Φιλοσοφική Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου εκδήλωση, με θέμα: «Μείωση Βλάβης: το kit για την ενίσχυση της ζωής»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης Βλάβης, η οποία αφορά πολιτικές, προγράμματα, πρακτικές και δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι υπηρεσίες μείωσης της βλάβης στοχεύουν στην προσέγγιση και την παροχή βοήθειας στην ομάδα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων, κυρίως διότι δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν σε αυτά ή γιατί δεν έχουν αναπτύξει κίνητρο προκειμένου να ενταχθούν σε αυτά. Η προσέγγιση των ατόμων αυτών μπορεί να γίνει με ειδικά προγράμματα παρέμβασης εκτός δομών, σε χώρους συνάθροισης («δουλειά στο δρόμο»), καθώς και με υπηρεσίες ελεύθερης εισόδου και άμεσης πρόσβασης, οι οποίες δεν θέτουν προϋποθέσεις για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των εξαρτημένων ατόμων. Οι προσεγγίσεις μείωσης βλάβης ως απώτερο στόχο έχουν την φροντίδα του εξαρτημένου ατόμου και την ένταξη σε θεραπευτική διαδικασία και πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναδειχθεί η οπτική και η εμπειρία των προγραμμάτων και των συναφών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινότητας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής κ. Παναγής, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, στελέχη της Κινητής Μονάδας, αναδεικνύοντας τα οφέλη από τις παρεμβάσεις τους, καθώς και ο κ. Πούλιος, διδάσκων στο Παν/μιο Κρήτης, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις».