ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 80η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Λοχριάς

Με μια σεμνή τελετή, μέσα σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε φέτος, το Μ. Σάββατο 4 Μάϊου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Λοχριάς που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Με την ολοκλήρωση της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, κάτοικοι και επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των θυμάτων που άφησε πίσω της η θηριωδία των ναζιστών κατακτητών.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αμαρίου κ. Γιάννη Καρπουζάκη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στη συμβολή των Λοχριανών την περίοδο της κατοχής, η οποία ανέδειξε τη Λοχριά ως ένα από τα σπουδαιότερα αντιστασιακά κέντρα της περιοχής, γεγονός, που όπως επισημάνθηκε, οδήγησε στα ειδεχθή εγκλήματα και το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς Ναζί. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοχριάς, καθώς κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες του Ολοκαυτώματος της Λοχριάς.