ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Λαμπινής

20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 1829193 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

O Δήμος Αγίου Βασιλείου τηρώντας  πιστά την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς της Λαμπηνης, η φετινή Επέτειος Ολοκαυτώματος από τους Τούρκους  πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία Αρχών και Φορέων.

Στην εκδήλωση εκτός της παρουσίας  των κατοίκων της Λαμπηνης του Τοπικού Προέδρου Κωνσταντίνου Ρουκουνακη και του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Γιώργου Αρμενατζογλου, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης .

Την Θεία  Λειτουργία τέλεσαν ο εκπρόσωπος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Σιβρυτου και Σφακίων Πρωτοσύγκελος  Αθανάσιος Καραχάλιος και ο Εφημέριος Πατέρας Αντώνιος Λαγουδάκης.

Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του  ο εκπρόσωπος του Δημάρχου  Γιάννης Νεκτάριος  Χαραλαμπακης έκανε αναφορά στην σημασία του Ιστορικού της Επετείου,στον αγώνα και την θυσία των κατοίκων της Λαμπηνης βάζοντας έτσι το λιθαράκι τους στον Αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

«Οφείλουμε είπε να εκφράσουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες που με τον αγώνα και τη θυσία τους, κατακτήσαμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Πρέπει και οφείλουμε να σεβαστούμε τη μνήμη τους και να διαφυλλαξουμε το υψηλό αγαθό  της Ελευθερίας που μας προσέφεραν» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπάκης και κλείνοντας συμπλήρωσε:

«Είναι βαρύ το φορτίο στους ώμους μας ,αν αναλογιστούμε το Ένδοξο παρελθόν αυτής της περιόδου! Οφείλουμε όμως,να το σηκώσουμε αγογγυστα και με περηφάνια,με την συνείδηση καθαρή ,διδασκόμενοι από τις πράξεις τους και χαράζοντας ανεξίτηλα στη μνήμη μας τα όνειρα τους για ομόνοια, σύμπνοια, κοινό αγώνα,ενότητα και λευτεριά.

Ας κάνουμε λοιπόν κτήμα μας τα ιδεώδη της ενότητας και της Ελευθερίας που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοι μας και ας μην γυρίσουμε τις πλάτες μας στο παρελθόν

Με σκέψη ελεύθερη ,με συνείδηση καθαρήχωρίς χειραγώγηση και ψεύτικους Σωτήρες, ενωμένοι και δυνατοί ας αντιμετωπίσουμε τις  προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, πατώντας γερά στο παρελθόν μας!»

Αντώνιος Λαγουδάκης
Εφημέριος Ενορίας Λαμπηνης

Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης
Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγίου Βασιλείου

Κώστας Ρουκουνακης
Πρόεδρος Λαμπηνης

Γιώργος Αρμενατζογλου
Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Λαμπηνης