ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Αθήνα για τον Έλληνα πρωτοπόρο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σταύρο Καλλέργη

H εκδήλωση διοργανώνεται στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς (Πειραιώς 155-Διασταύρωση οδών: Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη-Κάτω Πετράλωνα-Αθήνα), η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Έλληνα πρωτοπόρο και πρόδρομο του σοσιαλισμού, Σταύρο Καλλέργη, που συνέβαλε τα μέγιστα στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Ήταν πρώτη Μαΐου 1892, όταν ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Συλλόγου, Σταύρος Καλλέργης, άφησε τη σφραγίδα του, οργανώνοντας την 1η, στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Ο ανδριάντας του, στέκει ακίνητος εκεί, εδώ και δεκαετίες ως μια υπενθύμιση πως για τα σπουδαία πράγματα, κάποιες φορές αρκούν λίγοι άνθρωποι με περίσσιο θάρρος.

Το παρόν, στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν και μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Σταύρου Καλλέργη, ενώ θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ( ΓΣΕΕ), της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Πολιτιστικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής (Παγκρήτιος Ένωση, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Περιφερειακά Σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Κρητική Εστία» κλπ. καθώς και φορέων της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Κρήτης και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στηρίζεται από τα Περιφερειακά Σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Μετά την ολοκλήρωση της τιμητικής εκδήλωσης θα ακολουθήσει Δεξίωση από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης. Τη δεξίωση θα πλαισιώσει το Μουσικό συγκρότημα του Χαράλαμπου Τερζάκη (λύρα) και Σταύρου Σουλακιώτη (λαούτο) και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας.

Ημερομηνία: Κυριακή 07 Μαΐου 2023

Τοποθεσία: Πειραιώς 155, διασταύρωση οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, κάτω Πετράλωνα

Ώρα: 11.00 π.μ.

Είσοδος: Ελεύθερη

Το πρόγραμμα:

10:55 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στο χώρο του Ανδριάντα Σταύρου Καλλέργη.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’
11:10 Καλωσόρισμα-Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της «Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών» κ. Μανώλη Κυρίμη
11:15 Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη
Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη
11:30 Χαιρετισμοί επισήμων
11:40 Χαιρετισμοί από εκπροσώπους Εργατικού Κέντρου Αθηνών, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και κα Τζένη Καλλέργη
11:50 Ομιλία αφιερωμένη στη ζωή, τους αγώνες και τη δράση του πρωτοπόρου κοινωνικού αγωνιστή και ηγέτη Σταύρου Καλλέργη
Ομιλητής: κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
12:00 Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπους: της Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπους: Στρατού, Δήμων, Αστυνομικών, Λιμενικών Αρχών, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κομμάτων, Φιλανθρωπικό- Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία» Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων (Παγκρήτιος Ένωσης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Αδελφότητα Κρητών Πειραιά, Περιφερειακών Κρητικών Σωματείων Νομού Αττικής κλπ) Συνεταιριστικών και άλλων Φορέων, οικογένειας Σταύρου Καλλέργη και από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών.
12:20 Μαντινάδες αφιερωμένες στην εμβληματική προσωπικότητα του Σταύρου Καλλέργη. Στιχουργός: κ. Ζαχαρίας Κων. Βολτυράκης
12:25 Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων
12:35 Τήρηση σιγής 1’
Ανάκρουση Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων
12:40 Δεξίωση από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης.