Εκδήλωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ»

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ» διοργανώνει εκδήλωση – σπουδή στην Ψαλτική Τέχνη με θέμα: «ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ», με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του ομότιτλου μουσικού βιβλίου από τον Εντιμολ. και Μουσικολ. κ. Δημήτριο Νεραντζή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Αποστόλου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, τους καλούς και σεβαστούς Εφημερίους του οποίου, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαο Νικηφόρο και Αιδεσ. Πρωτ. Σωκράτη Ξενικάκη, θερμά ευχαριστούμε για την ολοπρόθυμη φιλοξενία και γενικώτερη αρωγή τους στην πραγματοποίησή της.

Ιδιαίτερες, εγκάρδιες, ευχαριστίες απευθύνομε οφειλετικά στον φιλόκαλο Ποιμενάρχη μας, Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟ, ο οποίος μας παρέχει πάντοτε και αφειδώλευτα τον πατρικό επιστηριγμό του και, μαζί με τους καλούς του συνεργούς στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, αποδέχθηκαν το αίτημά μας και έθεσαν την εκδήλωσή μας αυτή υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το Πρόγραμμα της Εκδηλώσεως

Στην εκδήλωση «ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ» ο Μουσικολ. κ. Εμμανουήλ Σουργιαδάκης, Πρωτοψάλτης, Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών, θα ομιλήσει σχετικά με το θέμα, ενώ ο Εντιμολ. και Μουσικολ. κ. Δημήτριος Νεραντζής θα ερμηνεύσει επιλεγμένους Εκκλησιαστικούς Ύμνους.

Επίσης θα συμμετάσχουν ο «Βυζαντινός Χορός Χανίων» υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννου Καστρινάκη και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντού και Χοράρχου μας κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη.

Προσκαλούμε όλους τους φιλόμουσους και φιλομαθείς ανθρώπους του τόπου μας να προσέλθουν στην εκδήλωσή μας αυτή.

Η παρουσία τους θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή τόσο για τη Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ», που επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά πράγματα, όσο και για τους επιφανείς και καταξιωμένους στην Ιερά Τέχνη του Δαμασκηνού προσκεκλημένους μας.

Βιογραφικό Σημείωμα του Άρχοντος κ. Δημητρίου Νεραντζή

Ο Δημήτριος Εμμ. Νεραντζής γεννήθηκε στα Φυτά Χίου το 1937. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών στην πόλη της Χίου, διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής από το μουσικοδιδάσκαλο και γιατρό Μιχάλη Περπινιά. Μετά το πέρας του εξαταξίου Γυμνασίου μετέβη στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Εκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Διαμαντή Μαυραγάνη. Την εποχή εκείνη, εποχή σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξή του, γνώρισε στην Αθήνα τον αείμνηστο δάσκαλό του Αθανάσιο Παναγιωτίδη. Κοντά στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη μαθήτευσε για αρκετό διάστημα, μυήθηκε στο Πατριαρχικό ύφος και στα μυστικά της ερμηνείας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού μέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μαθητεία δίπλα στο δάσκαλό του διήρκεσε για πολλά ακόμη χρόνια έως το θάνατο του αείμνηστου Αθανάσιου Παναγιωτίδη, το 1989.

Ως Πρωτοψάλτης έψαλλε επί σειρά ετών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιακώβου πόλεως Χίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου Χίου, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης και τέλος στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Παράλληλα υπηρέτησε ως καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στην Εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Έλαβε πολλές τιμές και διακρίσεις, κορυφαία από τις οποίες το οφφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που του απένειμε το έτος 1993 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Συμβολή στην ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους», Ηράκλειον 1997· «Θέματα Ψαλτικής Τέχνης», Τήνος 2012· «ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ – ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ», Τήνος 2017.

Από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ»