ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που οργανώνει το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας με θέμα «Τέχνη του Δρόμου, Γκράφιτι και Κρίση: Εικόνες, Σώματα, Κείμενα».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2017.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Έκθεση φωτογραφιών πολιτικού γκράφιτι στην περίοδο της κρίσης
(Αίθουσα Εκθέσεων, Σπίτι του Πολιτισμού).
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Ζαϊμάκης.
«Η εμβληματική παρουσία των πολιτικών γκράφιτι στο οπτικό σύμπαν των ελληνικών πόλεων στην περίοδο της κρίσης είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Συνυφαίνοντας μια αισθητική προσέγγιση της κρίσης με παρεκβατικές πολιτικές αντιλήψεις και υπαρξιακές αναζητήσεις σε ένα παιγνιώδη καμβά δημιουργικότητας, τα γκράφιτι πολιτικοποιούν το πολιτισμικό παλίμψηστο της πόλης, κωδικοποιούν μορφές διαμαρτυρίας και μετατρέπουν την τραυματική εμπειρία της κρίσης σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας».
Η έκθεση περιλαμβάνει 100 επιλεγμένες φωτογραφίες καλλιτεχνών του δρόμου και της σκηνής του γκράφιτι που έχουν ταξινομηθεί σε επτά θεματικές ενότητες:
• Σημειογραφίες της Κρίσης
• Διαμαρτυρίας και Μνήμη: Σώματα και Προσωπεία των Α-πάτριδων
• Παιδιά της κρίσης
• Εξεγερμένα Σώματα και Αφύπνιση
• Γυναίκες, Φύλο, Σεξουαλικότητα: Αμφισβήτηση και Υπέρβαση
• Μαζική κουλτούρα και Αλλοτρίωση: Κοινωνική Κριτική και Διαμαρτυρία∙ Συναισθηματική Ένταση
• Υπαρξιακή Αναζήτηση.
Το υλικό προέρχεται από έρευνα πεδίου που έχει γίνει σε 10 πόλεις της Ελλάδος στην περίοδο της κρίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Political and existential graffiti and voices of protest in urban landscapes in times of crisis.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από το απόγευμα της 22/11ου έως το βράδυ της Παρασκευής στις 20:00 εκτός των μεσημβρινών ωρών 14:00-17:30.
Παράλληλα με την έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν σε video – walls οπτικό υλικό από την έρευνα που έχουν δημιουργήσει μεταπτυχιακοί φοιτητές-τριες του ΜΠΣ Κοινωνιολογία καθώς επίσης και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ.

 

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Τμήματος Κοινωνιολογίας