ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Άρχισαν και στην υπόλοιπη Κρήτη οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης. Στο Ηράκλειο το πρωί παρουσία κλήρου, τοπικών αρχών και λαού τιμήθηκε η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης με επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης με Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, από τοπικές αρχές, κόμματα, ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφάλειας, και αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, και Ν. Ζηλανδίας. Στεφάνι στο μνημείο, κατέθεσε με συγκίνηση ο γιος και η κόρη του Βετεράνου της Μάχης Κρήτης Τόμ Σπένσερ που ήταν μέλος της αντιστασιακής ομάδας «Σέκοντ Λέστερς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη δήλωσε για την ιστορική επέτειο:

«Ο αγώνας των Κρητικών αλλά και των Ευρωπαίων που αγωνίστηκαν στην Μάχη της Κρήτης αναζητά την δικαίωση του στις ημέρες μας. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται, και πιστεύω αλλά και ελπίζω ότι μπορούμε να τον δικαιώσουμε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό, φτάνει να εργαστούμε και να σκεφτούμε».

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έγιναν χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στα Χανιά το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου.

Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:

Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη στον κόσμο παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με εκδηλώσεις στο νησί, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και την δημοκρατία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων: η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες, από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ. Αποτίνουμε με ευλάβεια φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα.

Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, τους ζώντες μαχητές-βετεράνους της Μάχης της Κρήτης. Είμαστε ευγνώμονες στους συμπατριώτες μας μαχητές αλλά και στους βετεράνους των συμμαχικών στρατευμάτων, από την μακρινή Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Βρετανία.