ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκδοση πεπραγμένων 9ου Συνεδρίου ΠΣΚ «Γιατί…Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;

Ολοκληρώθηκε η έκδοση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».

Ο τόμος των 165 σελίδων περιέχει τα πεπραγμένα του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών του 2019, καλύπτοντας τόσο την επιστημονική δράση όσο και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συνοδεύεται από μουσικό δίσκο 17 κομματιών με εκτελέσεις από τον «Ερωτόκριτο» που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ερμηνευτών, ερμηνειών, στίχων και μουσικών ειδών, στον οποίο εκούσια συνυπάρχουν το παραδοσιακό με το έντεχνο και το παλιό-κλασικό με το καινούργιο-σύγχρονο. Την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του βιβλίου αλλά και του μουσικού δίσκου είχε η Δρ. Μαρία Χναράκη (εθνομουσικολόγος, λαογράφος, πολιτισμικός ανθρωπολόγος, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel και εντεταλμένη εκπρόσωπος του ΠΣΚ).

Ο τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών του συνεδρίου από τους David W. Holton, ομότιμο καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (–σε εισαγωγή της Αναστασίας Μαρκομιχελάκη, επίκουρης καθηγήτριας, τμήμα φιλολογίας στο ΑΠΘ), Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ), Ακριβή Βρέντζου (ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια), Τάσο Καπλάνη (επίκουρο καθηγητή, τμήμα φιλολογίας στο ΑΠΘ) και Ιωάννη Πυργιωτάκη, (ομότιμο καθηγητή & π. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης). Επιπλέον, σε αυτόν περιγράφονται όλες οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου όπως οι εκδηλώσεις, οι τιμητικές βραβεύσεις και οι εκθέσεις, με χαρακτηριστική τη βράβευση με προσωπικό γραμματόσημο του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη που γεφυρώνει την αλληλεπίδραση του ΠΣΚ με τη νέα γενιά.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δηλώνει πώς η Περιφέρεια Κρήτης «αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της ομογένειας, τα τελευταία χρόνια, με θεσμοθετημένες δράσεις και πρωτοβουλίες φροντίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με αυτήν» ενώ ο Αντώνης Διαματάρης, τότε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού προσφωνεί: «Αδέλφια, είναι καιρός να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μητέρας πατρίδας και αποδήμων». Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής επισφραγίζει τα παραπάνω λέγοντας το εξής: «Έχω βαθιά μέσα στο μυαλό μου, ως πρώτιστο μέλημά μου, την ουσιαστική και αέναη προβολή του τόπου μας».

Η παραγωγή και η εκτύπωση του μουσικού δίσκου έγινε από την εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον». Η κυκλοφορία του τόμου είναι θεσμική μεταξύ προσωπικοτήτων και βιβλιοθηκών.