Εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου

Την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ., την Εξελεγκτική Επιτροπή και για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (Ο.Ε.Σ.Κ.) λήγουν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 .

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-2012 του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Η τριετία που πέρασε ήταν πρωτόγνωρη, με μια πρωτόγνωρη ύφεση, πρωτόγνωρα μέτρα για το εμπόριο, για την αγορά, για τους καταναλωτές, για τη χώρας μας. Χωρίς καμία προετοιμασία, σχέδιο, εθνικό πλάνο ανά τομέα.
Βρεθήκαμε στη δίνη της ύφεσης και των συνεπειών της, αντιμετωπίσαμε καταστάσεις που ούτε είχαν προβλεφθεί, ούτε μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η περίοδο αυτή θα αξιολογηθεί από τους Ιστορικούς του Μέλλοντος ως μια περίοδο που σηματοδότησε την ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής όλων των Ελλήνων και μας οδήγησε σε κατάσταση αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων όλων μας σε μια ελεύθερη πτώση χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας.
Σε αυτό το περιβάλλον δράσαμε το περασμένο διάστημα στο Ρέθυμνο, για το εμπόριο του Ρεθύμνου στο φόντο της Κρητικής Αγοράς.

Για να στοχεύσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές στις 3-4 Οκτωβρίου, την επόμενη περίοδο πρέπει πρώτα να κάνεις απολογισμό.
Στον προγραμματισμό του Εμπορικού Συλλόγου 2009-2012 που καταθέσαμε είχαμε δεσμευθεί για πέντε ενότητες-στόχους. Κάποια καταφέραμε και κάποια όχι, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι μας στην νέα περίοδο και να προσπαθήσουμε για την περίοδο 2012-2015 για το Ρέθυμνο, για το Εμπόριο, για τους ανθρώπους που αγωνιούν και παλεύουν για να χτυπά η καρδιά της Ρεθεμνιώτικης αγοράς σταθερά και δυνατά.

• ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ : μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και επιμονή μας το τελευταίο διάστημα έχουμε πετύχει σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και την Δημοτική Αστυνομία θετικά αποτελέσματα και διανύουμε την καλύτερη περίοδο. Προτείναμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα τον έλεγχο στις νησιωτικές περιοχές από τα λιμάνια για την ανεξέλεγκτη διακίνηση. Στηρίζουμε την πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε. για την υλοποίηση μιας συντονισμένης επιχείρησης «ΕΡΜΗΣ» σε συνεργασία των Κρατικών Φορέων με τους Εμπορικούς Συλλόγους για να περιοριστεί η διακίνηση προϊόντων παρεμπορίου αλλά και η διακίνηση προϊόντων «μαϊμού» στην αγορά, προστατεύοντας τους καταναλωτές από προϊόντα αμφισβητούμενης ποιότητας καθιστώντας έτσι και τους όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων.

• ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ : δυστυχώς η κατάσταση παρ’ όλες τις αλλαγές των αρμοδιοτήτων λόγω Καλλικράτη αλλά και του νομικού πλαισίου στις Λαϊκές του Ρεθύμνου, δεν είναι καθόλου καλή. Εφαρμόζετε στο ελάχιστο η νομιμότητα (ταμειακές μηχανές, δικαίωμα σε εμπορικές άδειες κ.α.). Πάγια θέση μας ότι η Λαϊκή των 4ων Μαρτύρων προκαλεί ασφυξία στη λειτουργία της πόλης και από προσωρινή ο Δήμος Ρεθύμνου την μονιμοποίησε παρά τα υποσχόμενα, προσφέροντας έτσι ένα έμφραγμα στο κυκλοφοριακό κάθε Πέμπτη και ένα ανεξέλεγκτο παζάρι στο Τουριστικό Ευρωπαϊκό Ρέθυμνο που όλοι επαγγελόμαστε.

• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ : δημιουργήσαμε site ενημερωτικό με όλα τα Νέα, τις Διατάξεις, τις Εγκυκλίους για πληροφορίες και νέα της Εμπορικής Κοινότητας. Παράλληλα δύο χρόνια τώρα προσπαθούμε να τονώσουμε το καταναλωτικό ενδιαφέρον των επισκεπτών μας με σλόγκαν «Sea, Sun….. Shopping». Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να «εισάγουμε κατανάλωση» αναπληρώνοντας τις σοβαρές απώλειες που έχουμε από την εσωτερική αγορά. Πριν δυο χρόνια λειτούργησε με επιτυχία για ένα τρίμηνο το Sales Day, μια Πανελλήνια πρωτοτυπία του Συλλόγου μας.

• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «Stock Shopping Center» : Σχεδιάζαμε για την πόλη μας για να εγκατασταθούν αποκλειστικά και μόνο Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο στεγασμένο εμπόριο, με αυστηρό εσωτερικό κανονισμό. Η οικονομική κατάσταση και η ιλιγγιώδης πτώση του τζίρου δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό (αν και στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν 2-3 stock outlet ιδιωτικά, που σημαίνει ότι σωστά στοχεύαμε), παράλληλα όμως μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης και ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδρύσαμε την Παγκρήτια Ένωση Εμπόρων Α.Ε. που έχει τον ίδιο σκοπό. Άμεσος στόχος όμως πρέπει να είναι η δημιουργία Ηλεκτρονικού Καταστήματος «Stock Shopping Online» από τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου. Ομάδα του Δ.Σ. έχει επεξεργαστεί το θέμα το τελευταίο διάστημα και θα μπορεί το επόμενο Δ.Σ. ρεαλιστικά να το επιχειρήσει.

• ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Υλοποιήσαμε τρία προγράμματα από την δεύτερη φάση του ΕΡΜΕΙΟΝ 2 με θέματα :
«Διοίκηση της μικρής Οικογενειακής Εμπορικής Επιχείρησης»
«Επιτυχημένες Πωλήσεις στις Εμπορικές Επιχειρήσεις»
«Αγγλική Εμπορική Ορολογία»,
Σεμινάρια ΛΑΕΚ 1-25 με θέματα : Ιταλικά, Γαλλικά και Ρώσσικα.

• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : Υποβάλαμε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στο πρόγραμμα Διαρθρωτική Προσαρμογή και εγκρίθηκε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτική για 100 επιχειρήσεις του Ρεθύμνου και 300 εργαζόμενους. Με πρωτοβουλία μας ιδρύθηκε η “Σύμπραξη Φορέων Ρεθύμνου” μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που σε συνεργασία και με άλλους Συλλόγους υλοποιούμε το Πρόγραμμα Ανέργων που “τρέχει” στο Νομό και ήδη 366 άνεργοι εργάζονται δύο μήνες. Ένα πρόγραμμα που πρώτοι όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα υλοποιούμε. Με το σχήμα αυτό συμμετέχουμε σε συνεργασία με άλλους φορείς και στο πρώτο ΤΟΠΕΚΟ και έχουμε υποβάλλει πρόταση για το ΤΟΠΣΑ. Παράλληλα μέσω προγράμματος της ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ έχουμε προσλάβει υπάλληλο για την λειτουργία της Γραμματειακής Υποστήριξης του Εμπορικού Συλλόγου, την διαχείριση του site και των Προγραμμάτων – Σεμιναρίων.

• ΕΡΕΥΝΕΣ : Συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το τμήμα τεκμηρίωσης του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και προσπαθούμε με τις Έρευνες και τις Μελέτες να βοηθήσουμε τους Ρεθεμνιώτες συναδέλφους αλλά και εργαζόμενους για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των Ρεθεμνιώτικων Επιχειρήσεων.

• ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ : Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου συμμετέχει με μέλη του σε επιτροπές, συμβούλια, ομάδες διαβουλεύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Εμπορικής κοινότητας.

• ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : Με την χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου υλοποιήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια εκδηλώσεις στις εορταστικές περιόδους (ιδιαίτερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, σε σχολεία στην πόλη αλλά και στον Νομό. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “εορτάΖΩ και ψωνίΖΩ στο Ρέθυμνο” έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα παιδιά και αποτελούν πλέον θεσμό για την Ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τα Χριστούγεννα του 2011 μοιράσαμε “Δωροκάρτες” στους Ρεθεμνιώτες καταναλωτές που είχαν ανάγκη (τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, δώρα κ.α.) . μια προσπάθεια που είναι αναγκαία σε αυτή την περίοδο με την εμπέδωση της συλλογικής συνείδησης στους συναδέλφους αλλά και την σύσφιξη σχέσεων με τους καταναλωτές. Στόχος μας είναι να επαναλαμβάνεται σε συνεργασία με την Μητρόπολη Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα, 15Αύγουστο. Παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνου και άλλων φορέων (Καρναβάλι, Μέρες Ρεθύμνου, Πολιτιστικά) με διευρυμένο – ελαστικό ωράριο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, των συναδέλφων εμπόρων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Ρεθεμνιώτικης Αγοράς.

Τελειώνοντας,
Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να στοχεύουμε στην εξισορρόπηση του τριγώνου: Τιμές – Μισθοί – Φόροι
και να διεκδικούμε Χρηματοδότηση – Κανόνες Λειτουργίας της Αγοράς – Απασχόληση