ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Ρεθύμνου σε ιδιωτική συλλογή λαογραφικών-ιστορικών εκθεμάτων

Την Παρασκευή 13 Μαΐου οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  Ρεθύμνου, επισκέφτηκαν μαζί τους καθηγητές τους Σαββάλα Γιώργο, Σουλέ Γιάννη και Άννα Χατζηδημητρίου την συλλογή του συλλέκτη Νεκταρίου Καλλιγιάννη.

Ο κύριος Καλλιγιάννης μας παρουσίασε την ιδιωτική του συλλογή η οποία θεωρείται ότι ανήκει στις τρεις πιο σημαντικές συλλογές της Κρήτης. Μας παρουσίασε όψεις του κρητικού βίου της νεότερης ιστορίας. Οι εκπαιδευόμενοι περιηγήθηκαν στο μικρό αλλά πολύ πλούσιο μουσείο και θαύμασαν πάρα πολλά σπουδαία και μοναδικά αντικείμενα. Πολύ εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη του οπλισμού των Κρητών κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και των μικροαντικειμένων καθημερινής χρήσης.

 Αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της σχετικά με αυτή τη διδακτική επίσκεψη, η  εκπαιδευόμενη  Αγγελική Καλλιτσουνάκη, αναφέρει: «Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ με όλα αυτά που είδα στο  ιδιωτικό «μουσείο» που επισκεφτήκαμε. Ήταν απερίγραπτα! Ο κύριος Καλλιγιάννης που μας υποδέχτηκε είναι ένας φιλόξενος κρητικός, ιδιαίτερα περιγραφικός καθώς παρουσίαζε καθένα από τα πραγματικά απίστευτα αντικείμενα της συλλογής του. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν ο τρόπος σκεφτόντουσαν οι άνθρωποι σε παλιότερες εποχές, ο τρόπος που ανακάλυπταν και δημιουργούσαν τόσα πολλά, τόσο έξυπνα και ιδιαίτερα χρήσιμα γι’ αυτούς αντικείμενα. Αυτό που ένιωσα ήταν υπερηφάνεια, για όλους αυτούς, μα πιο πολύ για τους Κρητικούς. Πόσο περήφανη ένιωσα που είμαι από την Κρήτη!»

 Η εκπαιδευόμενη Τσουντάνη Γλυκερία  παραθέτει τις εντυπώσεις της, ως εξής: «Μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο  μουσείο θα σε ταξιδέψει σε μια εποχή με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Θα γνωρίσεις πράγματα που το καθένα έχει τη δική του ιστορία ενώ η ιστορία καθενός από αυτά  θα σε συναρπάσει. Ο κ. Νεκτάριος Καλλιγιάννης θα σε ξεναγήσει σε μια εποχή που άφησε πίσω της μια δυνατή ιστορία και θα σου τη διηγηθεί με μεγάλη αγάπη και σεβασμό. Σας ευχαριστούμε κ. Νεκτάριε Καλλιγιάννη για το ταξίδι αυτό».

Η εκπαιδευόμενη Παναγοπούλου Χρυσούλα εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της, σημειώνει: «Στο ιδιωτικό μουσείο που επισκεφτήκαμε είδα πάρα πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα γεμάτα ιστορία και ηρωισμό. Ο  ιδιοκτήτης της συλλογής, αγαπάει υπερβολικά ότι έχει φτιάξει με τόσο κόπο και μεράκι. Μας παρουσίασε τη συλλογή του με ενθουσιασμό  και αγάπη. Είδα αντικείμενα που δεν ήξερα ότι υπήρχαν και δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί μέσα στο χρόνο, δείχνοντας την πολύ σπουδαία ιστορία μας. Ένα τεράστιο μπράβο στο συλλέκτη που μας μετέδωσε με τόση αγάπη την ιστορία του τόπου μας και μας θύμισε τους ήρωες που τίμησαν το όνομά τους και την πατρίδα μας».

 Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Καλλιγιάννη  για το ταξίδι στον χρόνο και τα τόσο ωραία πράγματα που μάθαμε για την ιστορία της Κρήτης.

Ιωάννης Σπυριδάκης – Διευθυντής ΣΔΕ Ρεθύμνου