ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Οινογευσίας “Ποιος είναι ο ήχος του κρασιού;”

«Ποιος είναι ο ήχος του κρασιού»
Χαρουπόμυλος, Πάνορμο
Κυριακή 8 Μαρτίου 2014, ώρα 19.00-21.00

ixos-krasiou-panormoΤο εκπαιδευτικό σεμινάριο οινογευσίας της Στέλλας Βασιλάκη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 19.00-21.00 στο Χαρουπόμυλο (Πάνορμο).

Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν και οι μουσικοί Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Βογιατζάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης.

Θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε 6 κρασιά κρητικών οινοποιείων, υπό τον ήχο του μουσικού αυτοσχεδιασμού που αντιστοιχεί στα γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός. Η σύνδεση μεταξύ δύο αισθήσεων αποκαλείται συναισθησία. Ως αποτέλεσμα, ανακαλύπτετε τη σύνδεση της γεύσης με την ακοή στη διαδραστική γευσιγνωσία «ποιος είναι ο ήχος του κρασιού;»

Το σεμινάριο αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης και στην ενδυνάμωση και αφύπνιση των μηχανισμών που συνδέουν τις πέντε αισθήσεις, με λίγα λόγια να δημιουργηθούν οι βάσεις για απαιτητικότερους καταναλωτές και πιο ευσυνείδητους παραγωγούς.

Είναι σημαντική η προβολή της ιδιαιτερότητας των τοπικών προϊόντων, όπως επίσης και η ανάδειξη της έννοιας του “terroir” που κάνει κάθε προϊόν ξεχωριστό.

Η Στέλλα Βασιλάκη, σπούδασε οινολόγος και τεχνικός τροφίμων και έχει ιδρύσει το Μεσάρμι, στο Χουδέτσι. Η Στέλλα, όπως μας λέει, επέλεξε να επιστρέψει στην Κρήτη μετά από μακρόχρονη περιπλάνηση στο εξωτερικό, από το Bordeaux της Γαλλίας, μέχρι την Αμερική, τη Σκωτία, τη Γερμανία, σε μια καλή «οινικά» εποχή για το νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση ως προς την οινοποίηση και παράλληλα αναδύεται ο οινοτουρισμός στην Κρήτη, λέξη άγνωστη στα μέρη μας μέχρι χτες.

Μετά από την οσφρητική και γευστική εκπαίδευση που δέχτηκαν οι πέντε μουσικοί (Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Βογιατζάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης) μπήκαν στο στούντιο και άρχισαν να ηχογραφούν! Το τσέλο απέδωσε μουσικά τις ταννίνες, η λύρα με παιχνιδιάρικους αυτοσχεδιασμούς απέδωσε τη φρουτώδη γεύση ή την οξύτητα, το τάρχου προστέθηκε για να αποδώσει τον «όγκο», η ηλεκτρική κιθάρα μετέφρασε μελωδικά τη μεταλλική γεύση και πάει λέγοντας.

Κάπως έτσι, έξι εκλεκτά κρασιά του κρητικού αμπελώνα μεταφράστηκαν σε μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς, από λύρα, ούτι, τσέλο, κιθάρα, τάρχου.

Λάβετε μέρος στο πιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιού στο νησί. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 28 Φεβρουαρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : epimenides.panormo@gmail.com.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 6945703785 Το σεμινάριο οινογνωσίας διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»

δείτε που είναι ο Χαρουπόμυλος στο Πάνορμο

Γεροποτάμου 74052, Ελλάς