ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στο hotspot της Μόριας στην Λέσβο – Νεκροί 60χρονη και 5χρονο αγοράκι

Δύο νεκροί, δύο σοβαρά τραυματίες και άλλοι έξι ελαφρά είναι ο απολογισμός από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες μετά από έκρηξη, πιθανότατα φιάλης υγραερίου, στο κέντρο προσφύγων της Μόριας, στη Λέσβο.

Έκρηξη στο hotspot της Μόριας στην Λέσβο - Νεκροί 60χρονη και 5χρονο αγοράκι

Νεκροί είναι μία γυναίκα πρόσφυγας 60 ετών και το 5χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες. Σοβαρά τραυματίστηκαν άλλη μία 25χρονη και το αγοράκι της 4 ετών, που μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Μαζί με τους παραπάνω στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί το αδιαχώρητο.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν. Ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων πέρασε τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.